null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Gezondheidsraad: ‘Onvoldoende bewijs dat vitamine D werkt tegen coronavirus’

Er is onvoldoende bewijs om te stellen dat vitamine D helpt om te voorkomen dat mensen ziek worden door het coronavirus. Dat zegt de Gezondheidsraad, die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid advies uitbrengt over dit onderwerp.

Te weinig bruikbaar onderzoek

Hoewel er door verschillende immunologen, virologen en artsen geopperd wordt dat supplementen van deze vitamine kunnen voorkomen dat je ernstige klachten krijgt door COVID-19, is er volgens de Gezondheidsraad te weinig bruikbaar onderzoek om dat te stellen.

Vitamine D en het coronavirus

De link tussen het coronavirus en vitamine D werd in mei van 2020 voor het eerst gelegd. Toen concludeerden Britse en Amerikaanse onderzoekers dat op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, de kans op een ernstig verloop of zelfs dodelijke afloop van het coronavirus groter is. In de maanden daarna werd die conclusie meerdere keren bevestigd, bijvoorbeeld in deze studies en in een kleinschalig Spaans onderzoek.

Invloed vitamine D op immuunsysteem

Aan de hand van die studies én kennis die er al was over de invloed van vitamine D op ons immuunsysteem, deden meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en artsen in oktober 2020 dan ook een oproep in het AD. “Slik vitamine D tegen het coronavirus", raadden zij toen aan. Volgens de experts is de kans dat je een coronabesmetting oploopt kleiner, wanneer je extra vitamine D slikt. En daarnaast word je ook minder ziek wanneer je COVID-19 wel krijgt. In december van vorig jaar gaven ze aan zelfs boos te zijn om de afwachtende houding van de overheid. Zij gaven nog geen advies af over vitamine D. Door het aanvragen van dit advies van de Gezondheidsraad, doen ze dit nu dus wel.

Lees ook:

De Jonge: ‘Begin juli minstens één coronaprik voor iedereen die dat wil’

Supplementen blijven belangrijk

De Gezondheidsraad zegt overigens niet dat het niet verstandig is om extra supplementen met vitamine D te slikken, ook al is er geen bewijs dat het werkt tegen het coronavirus. Vooral voor mensen in verschillende bevolkingsgroepen is het extra belangrijk. Dat zijn onder andere kinderen tot 4 jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Voor hen wordt al langer geadviseerd extra vitamine D te nemen, maar niet iedereen doet dat, concludeert de raad.

Verminderde vitamine D aanmaak

Ook waarschuwt het adviesorgaan dat er mensen zijn die door het coronavirus veel minder buiten komen. Daardoor maken zij op natuurlijke wijze minder vitamine D aan. Zij vallen volgens de Gezondheidsraad nu -zonder dat ze er erg in hebben- onder de risicogroep van mensen die te weinig zonlicht krijgen". Daardoor hebben zij dus in coronatijd extra supplementen met vitamine D nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden