null Beeld

Gezondheidsraad: chronische vermoeidheid is ernstige ziekte

Eindelijk meer erkenning voor mensen met ME, ook wel het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd. Volgens de Gezondheidsraad is dit een 'ernstige chronische ziekte' en moeten mensen die eraan lijden, serieuzer worden genomen. Wat de vermoeidheid veroorzaakt, blijft echter onduidelijk. De raad adviseert de Tweede Kamer daarom meer onderzoek te doen naar ME/CVS. 

De Tweede Kamer had de Gezondheidsraad gevraagd om alle wetenschappelijke inzichten over ME/CVS in kaart te brengen. Deze week werden de uitkomsten van dit onderzoek gepubliceerd. Hierin erkent de Gezondheidsraad dat mensen met ME/CVS langere tijd 'substantieel beperkt zijn in hun functioneren'. Maar over de oorzaak van de ziekte, en dus ook de beste behandeling, is nog nauwelijks iets bekend.

Mogelijke lichamelijke oorzaken

Volgens de Gezondheidsraad zouden verschillende lichaamssystemen zoals het immuunsysteem, het metabole systeem en het centrale zenuwstelsel een rol kunnen spelen. Maar hoe en wat precies, blijft onduidelijk. 'Hoe de betrokken systemen precies op elkaar inwerken bij ontstaan en voortbestaan van ME/CVS is niet duidelijk,' schrijft de Gezondheidsraad. 'Ook kan het zijn dat er verschillende ziekten schuilgaan onder de noemer ME/CVS'.

Behandeling

Op dit moment kunnen eigenlijk alleen de symptomen van de ziekte worden aangepakt. Zo stelt de raad dat mensen baat kunnen hebben bij slaappillen, pijnstillers en geneesmiddelen die de beweeglijkheid van de darmen gunstig beïnvloeden. Een meerderheid van de raad zegt ook dat cognitieve gedragstherapie bij chronische vermoeidheid kan helpen. Maar volgens veel patiënten werkt dit niet als de oorzaak lichamelijk is. Een aantal leden van de Gezondheidsraad heeft ook aangegeven geen vertrouwen te hebben in deze therapievorm voor mensen met ME/CVS.

Klachten serieus nemen

Omdat de oorzaken van de chronische vermoeidheidsklachten zo onduidelijk zijn, nemen veel (bedrijfs)artsen mensen met ME/CVS niet serieus. Ze zijn geneigd te denken dat het allemaal tussen de oren zit. Ook uitkeringsinstanties doen vaak moeilijk. Dat moet veranderen, schrijft de Gezondheidsraad. Zorgverleners zouden moeten worden bijgeschoold over ME/CVS en medische beoordelaars zouden moeten erkennen dat de ziekte gepaard gaat met 'substantiële beperkingen'.

Volgens de Gezondheidsraad is meer onderzoek naar de oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS nodig.

Lees ook

Prikkelbare Darm Syndroom: hoe kom je van die opgezette buik af?

Tien signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt

Dacht je dat dit wc-poppetje een jurkje droeg? Kijk nog eens goed!

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden