Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pas op in natuurwater: deze gezondheidsklachten krijg je van water met blauwalg

deze-gezondheidsklachten-krijg-je-van-water-met-blauwalg.jpg

Niets zo lekker als een frisse duik met dit warme weer. Maar als je in natuurwater wilt zwemmen, moet je wel oppassen voor blauwalg. Van zwemmen in water waar blauwalg in zit, kun je namelijk vervelende gezondheidsklachten krijgen.

Door de combinatie van de droogte en de hoge temperaturen heeft blauwalg zich in de afgelopen weken heel snel kunnen ontwikkelen.

Blauwalg

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is blauwalg geen echte alg maar een bacterie. Er zitten miljoenen soorten bacteriën in alle soorten water, dat is normaal. De meeste zijn onschuldig voor mensen, maar bij de blauwalg is dat anders. Als de temperatuur van het water opwarmt, gaat de blauwalg bloeien. Dat zorgt voor een drijflaag op het water, waaruit voor mensen giftige stoffen vrijkomen. Als je in aanraking komt met water met blauwalg, erin zwemt of het per ongeluk inslikt, kun je daardoor gezondheidsklachten krijgen. Giftige blauwalgen komen in Nederland veel voor.

Lees ook: Zwemmen in zee? Dit moet je doen als je in een muistroom terechtkomt

Gezondheidsklachten door zwemmen in blauwalg

Vaak staan er wel waarschuwingsbordjes bij natuurwater waar blauwalg in zit, maar dat is niet altijd het geval. Heb je per ongeluk toch gezwommen in water met blauwalg, maar geen water doorgeslikt? Dan is de kans groot dat je binnen twaalf uur na het zwemmen last krijgt van huidirritatie, jeuk of een branderig gevoel aan je huid. Ook rode, geïrriteerde en jeukende ogen komen vaak voor.

Besmet water ingeslikt

Als je tijdens het zwemmen water in je mond of neus gekregen hebt, dan kun je ook nog last krijgen van andere symptomen. Gezondheidsklachten die vaak voorkomen bij het inslikken van water met blauwalg zijn onder andere buikkrampen, diarree en overgeven. Ook allergische reacties met koorts, een pijnlijke keel, oorpijn, lopende neus of gezwollen lippen komen voor. Meestal gaan deze symptomen gelukkig wel snel weer weg; binnen drie tot vijf dagen voelen de meeste mensen zich beter.

Heb je veel blauwalgen binnengekregen, moeite met ademen of andere ernstige ziekteverschijnselen? Neem dan altijd contact op met de huisarts of ga naar het ziekenhuis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Besmetting voorkomen

Wil je gaan zwemmen in stilstaand natuurwater? Kijk dan altijd vooraf even online op zwemwater.nl om te zien of het water gekeurd is op blauwalg. Let ook altijd goed op waarschuwingsborden of een mogelijke drijflaag met blauwalg. Bij twijfel is het sowieso onverstandig om te zwemmen, net als in water dat stinkt of er heel smerig uit ziet.

Bron | Rijkswaterstaat, Thuisarts
Beeld | iStock

Margriet extra 5

Meer lezen over natuur, buiten zijn, tuinieren en duurzaamheid? Dan is de Margriet Extra Groen & Duurzaam echt iets voor jou. Koop ‘m snel in de winkel of bestel hem hier.

Ook interessant