Gezondheid

Van nat haar word je verkouden en nóg meer gezondheidsfabels

joyful-woman-walking-in-rainy-weather.jpg

Het zijn van die typische dingen die je moeder vroeger tegen je zei, en jij misschien ook wel tegen je eigen kinderen: ‘Niet met nat haar naar buiten, dan word je ziek!’, of: ‘Niet de handdroger op het toilet gebruiken, die zit vol bacteriën’. Maar hoeveel is daar eigenlijk van waar?

Het is een goed moment om je kennis even op te frissen, nu het buiten weer kouder wordt en er allerlei virussen op de loer liggen.

1. Van nat haar word je verkouden

Dit is niet waar: een verkoudheid heeft niets met nat haar te maken. Je kunt namelijk alleen verkouden worden door een virus en die moet je altijd van iemand anders krijgen. Het is niet zo dat er spontaan een virus uit de lucht valt wanneer je met nat haar op de fiets stapt.

Wat het wél met elkaar te maken heeft, is dat virussen en infecties geen fan zijn van warme temperaturen. Daarom overleven ze in de zomer niet lang.  en overleven daarom in de zomer niet lang. In de herfst en winter overleven ze een stuk langer, omdat het dan lekker koud en nat is. Daarom is de kans wel groter dat je in deze seizoenen verkouden wordt dan in de zomer. Maar daar heeft je natte haar niks mee te maken.

2. De driesecondenregel

Deze is vooral populair onder kinderen wanneer ze iets lekkers op de grond laten vallen. De driesecondenregel houdt in dat als je iets binnen drie seconden van de grond pakt, het nog veilig is om te eten. De bacteriën hebben dan namelijk nog geen kans gehad om toe te slaan. Helaas is dit ook niet waar: besmetting treedt meteen op. Maar de soort ondergrond en het soort voedsel (droog of kleverig) maakt wel een groot verschil. Gewoon je gezonde verstand gebruiken is het beste in dit geval.

3. Openbare handdrogers verspreiden bacteriën

Is het zo dat wanneer je je handen droog blaast onder een handdroger op een openbaar toilet, je met viezere handen weggaat? Onzin, zegt microbiologe Hilde Janses tegen Het laatste nieuws. Die handdrogers blazen slechts de druppels van je handen, die vervolgens op de vloer belanden. Er komen geen bacteriën of vuil uit. Handdoeken op openbare wc’s kun je trouwens wél beter vermijden, want vochtig textiel is een echte broedplaats voor bacteriën. Bovendien weet je niet hoe vaak de handdoek gewassen wordt.

Bron | Het Laatste Nieuws, Business Insider
Beeld | iStock


Nog meer lezen over gezond leven? Dat kan in de Margriet Gezond Leven-special, vol inspirerende interviews, uitgebreide reportages en praktische tips. Bestellen kan hier.

Ook interessant