Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verbeteren gezondheid darmen helpt mogelijk tegen psychische problemen

assortment-of-colorful-ripe-tropical-fruits-top-view.jpg

Onze darmen hebben waarschijnlijk een nog grotere invloed op onze mentale gezondheid dan we dachten. Angstklachten en stressstoornissen kunnen mogelijk ook behandeld worden door de darmflora te verbeteren, met behulp van een gezonde voeding en probiotica.

Angst- en stressstoornissen zijn een groot probleem: ongeveer een derde van de mensen krijgt er wel eens mee te maken. Dit kan verschillende oorzaken hebben: stress, burn-outs, maar ook fysieke aandoeningen. Omdat de oorzaak soms moeilijk te achterhalen is, kan deze nieuwe vorm van behandelen misschien uitkomst bieden.

Gezondheid van de darmen

Onderzoek van de Jiao Tong Universiteit in Shanghai heeft nu aangetoond dat de kans groot is dat dit soort klachten te behandelen zijn via de darmen. De wetenschappers keken hiervoor naar 21 eerdere studies over het onderwerp. Uit deze onderzoeken konden ze concluderen dat het nuttig is om psychische klachten als angst en stress te behandelen door middel van regulering van de darmbacteriën.

Micro-organismen

De verklaring voor deze bevindingen ligt in de ‘darm-hersen-as’. In onze darmen leven miljarden micro-organismen die van grote invloed zijn op ons immuunsysteem en metabolisme. Ze geven namelijk essentiële voedingsstoffen en vitamines vrij, die ook hard nodig zijn in onze hersenen. Die micro-organismen zijn dus van belang in het reguleren van onze hersenfuncties.

Ons tweede brein

De resultaten van dit onderzoek zijn niet geheel verrassend, omdat er al langer wordt gekeken naar de connectie tussen onze darmen en hersenen. Darmen hebben zo’n grote invloed op het functioneren van de rest van het lichaam dat ze ook weleens ‘het tweede brein’ worden genoemd. Dit nieuwe onderzoek laat echter zien dat probiotica en bepaalde voedingspatronen de darmflora ook echt op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Bron | Welingelichtekringen.nl
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Hij staat vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestel hier

Ook interessant