null Beeld

Gezonder leven? 4 inzichten die helpen

Goed voor jezelf zorgen is zo veel belangrijker én leuker dan het volgen van alweer een nieuw dieet. Leefstijlcoach Meijke van Herwijnen deelt vier inzichten die helpen een gezonde levensstijl te omarmen.

Zorg voor voldoende slaap en ontspanning

Zorg voor voldoende slaap en ontspanning. "Als je slaap tekort komt, kun je wel zeggen: ik zou nu moeten gaan sporten, fietsen of lopen, maar dat ga je niet doen. Daardoor voel je je vervolgens schuldig, wat nog meer stress oplevert. Bovendien raken door een gebrek aan slaap en ontspanning je hormoonsysteem en je stofwisseling van slag, waardoor je meer vet opslaat en je cellen minder brandstof verbruiken."

Herken je behoeftes

Herken je behoeftes. "Doorbreek je gewoontes om te zien wat je werkelijk nodig hebt. Schenk je jezelf elke avond rond hetzelfde tijdstip een glas wijn in? Doe dat dan eens niet en kijk wat er in je opkomt. Misschien denk je: ik heb het verdiend. Aha, dus je hebt behoefte aan een beloning of aan erkenning. Of misschien denk je: ik wil lekker ontspannen. Dan heb je dus meer rust nodig. Onderzoek wat er van binnen bij je leeft én hoe je die behoefte werkelijk gaat vervullen."

Waar gaat het écht om?

Waar gaat het écht om? "Soms is het lastig om vast te houden aan gezonde gewoontes, bijvoorbeeld omdat anderen iets van je willen. Als een vriendin zegt: "Hè, doe niet zo ongezellig", als je een taartje afslaat, voel je je wellicht schuldig. Bedenk dan waar het je vriendin kennelijk om gaat: gezelligheid. Door dat aspect te benadrukken, bijvoorbeeld door te zeggen dat je het leuk vindt om bij elkaar te zijn, wordt het makkelijker om dat taartje af te slaan."

Koester een groter doel dan allen je gewicht

Koester een groter doel dan alleen je gewicht. "Al houd je je strikt aan een dieet, er komt geheid een moment dat je niet bent afgevallen of zelfs iets bent aangekomen. Zo werkt een lichaam nu eenmaal. Neem daarom een groter doel dan alleen de kilo's op de weegschaal om te toesten of je toch goed bezig bent. Bijvoorbeeld: ik wil me gezond en fit voelen. Of: ik wil meer rust voelen. Is dat deze week wél gelukt? Als je weet waar je het voor doet, merk je vanzelf welke dingen averechts werken. En wordt het makkelijker om de goede keuzes te maken."

Meer over gezondheid?

null Beeld

Dit artikel is afkomstig uit Margriet Body Special, de vernieuwde special van Margriet met focus op gezond en lekker leven. Vanaf 4,95 te verkrijgen in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Bron | Afvallen met meer succes, 107 oplossingen voor problemen bij het afslanken van Meijke van Herwijnen, € 17,99 (uitg. Visiom)

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden