Gezondheid

Gezonde snack: havermoutkoekjes

m1mxgm0cb05r.jpg

Hartige trek? Vergeet de chips en nootjes! Met deze zelfgebakken havermoutkoekjes heb je altijd een gezond tussendoortje in huis. Extra lekker met een klein plakje kaas of appelstroop. 

Ingrediënten

  • 250 g havermout, steengemalen of fijn
  • 150 g speltmeel, plus extra voor het bestuiven
  • 100 g volkorenspeltmeel
  • ½ theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 1 theelepel zout
  • 250 g ongezouten boter
  • 1 ei

Optioneel: rozijnen

Zo maak je het!

Stap 1: Meng de havermout, het speltmeel en het zuiveringszout. Wrijf de boter met de vingertoppen door het havermoutmengsel tot het helemaal is verdwenen.

Stap 2: Voeg het zout en het ei toe om het deeg te vormen en laat minimal 30 minuten rusten.

Stap 3: Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaats met bakpapier.

Stap 4: Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm op een lichte met meel bestoven oppervlak. Steek de koekjes uit met een ronde uitsteekvorm, of snijd een cirkel uit het deeg met een diameter van 18 cm en snijd deze in 4 parten.

Stap 5: Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 8 tot 10 minuten in de oven. Ze worden tijdens het afkoelen hard. Eet ze vers. De koekjes zijn maximaal 1 week houdbaar in een koektrommel.

Tip! Deze koekjes nemen vocht op en worden zacht als ze niet in een luchtdichte trammel worden bewaard. Je kunt ze weer krokant maken (net als andere koekjes waar boter in zit) door ze 5 minuten te verwarmen in een op 160 graden voorverwarmde oven.

Dit recept is afkomstig uit Leon, Zoete waren & Hartige zaken en te koop bij Bol.com voor € 12,50. 

Ook interessant