Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gezonde muesli: zó kies je de juiste soort (of maak je ‘m zelf)

gezonde-muesli-zo-kies-je-de-juiste-soort-of-maak-je-m-zelf.jpg

Ontbijt je graag met een schaaltje muesli met yoghurt en fruit? Dan denk je misschien dat je goed bezig bent, maar dat is niet altijd het geval. Het kan namelijk best lastig zijn om voor een goede, gezonde versie te kiezen.

Deze tips kunnen je helpen de gezondste muesli te vinden. En anders maak je hem gewoon zelf!

Wat is muesli?

Muesli bestaat uit een mix van verschillende granen, zoals haver, tarwe en gerst. Als deze volkoren zijn, is muesli een goede bron van gezonde vezels, vitaminen en mineralen. Hierdoor kan het bijdragen aan een goede werking van de darmen en het risico op ziektes als darmkanker, hartziekten en diabetes type 2 verlagen. Dit gaat echter alleen op voor bepaalde soorten muesli, want er liggen ook heel veel ongezonde versies in de supermarkt.

Muesli vs. cruesli

Eerst moeten we het even hebben over cruesli. Dit is een krokante, geroosterde versie van muesli, en helaas ook een ongezondere versie. Cruesli bevat altijd veel toegevoegde suiker, meestal meer dan 20 procent. Daarnaast wordt cruesli gebakken in olie, waardoor er ook nog eens 10 procent vet in zit. Wordt het gebakken in palmolie? Dan gaat het zelfs om verzadigde vetten. Cruesli kun je dus beter laten staan als je gezond wilt ontbijten.

Granola

Granola wordt vaak gepromoot als de gezonde versie van cruesli, maar dit is niet waar. Ook deze ontbijtgranen worden geroosterd in olie en suiker, al is dit vaak iets minder suiker dan bij cruesli. Om granola te zoeten wordt meestal honing gebruikt, maar het is een fabeltje dat dit gezonder is dan normale suiker. Kortom: ook granola voldoet niet aan de eisen van gezonde muesli.

Gedroogd fruit

Nog iets waar je ver vandaan moet blijven als je zin hebt in een gezond ontbijtje: muesli met toegevoegd gedroogd fruit. Deze zitten vaak bomvol suikers. Vind je dit toch lekker? Let er dan op dat er niet meer dan 20 procent fruit in de muesli zit, en dat er geen extra suiker aan is toegevoegd. Veenbessen, ananas, mango en papaja kun je beter vermijden, net als kokos; dit is een bron van ongezonde, verzadigde vetten.

Noten en zaden

Noten en zaden zijn goed voor je en zitten vol vitamines en goede vetten. Maar toch wil je niet te veel vetten binnenkrijgen, dus ook hier kun je beter voor een muesli kiezen die niet meer dan 25 procent aan noten en zaden bevat. Als laatste is het belangrijk dat je een muesli kiest die volkoren is. Dit staat niet altijd op de verpakking, maar kun je zien aan de graanvlokken zelf: de kiem en het vliesje zijn dan nog aanwezig.

Checklist gezonde muesli

Hier nog even alle dingen op een rijtje waar je op kunt letten voor gezonde muesli:

  • Geen gedroogd fruit, of anders niet meer dan 20 procent
  • Geen toegevoegde suikers
  • Niet meer dan 25 procent aan noten en zaden
  • Volkoren

Je eigen muesli maken

Om er helemaal zeker van te zijn dat je de gezondste muesli door je yoghurt doet, kun je natuurlijk ook je eigen muesli samenstellen. Zo bepaal je zelf hoeveel fruit, noten, zaden en suiker erin gaan. In natuurvoedingswinkels en online kun je alle gezonde ingrediënten vinden.

Ingrediënten gezonde muesli

Kies voor hele, volkoren havervlokken (en dus geen havermout) en verse noten en zaden. Wil je gedroogd fruit toevoegen, dan zijn ongesuikerde rozijnen, moerbeien en gojibessen de gezondste keuze. Vers fruit toevoegen is natuurlijk ook lekker én gezond. Let op de verhouding: niet meer dan 20 procent fruit en niet meer dan 25 procent noten en zaden. Dus voor iedere honderd gram muesli die je maakt, kun je twintig gram fruit toevoegen, en 25 gram noten.

Bronnen | Consumentenbond, Consumentenbond
Beeld | iStock

Alles weten over een gezonde en gevarieerde voeding, met 54 lekkere recepten? Je vindt het in de Margriet Lekker Eten special die je hier kunt bestellen.

Ook interessant