Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom veel vrouwen het moeilijk vinden om gezonder te leven

waarom-vrouwen-het-moeilijk-vinden-om-gezonde-levensstijl-vol-te-houden.jpg

Een goede gezondheid willen we allemaal. Vaak weten we wel hoe dit moet, maar het écht doen is vaak een stuk lastiger. Uit de resultaten van een studie van onderzoeksbureau Kantar blijkt dat vooral vrouwen het lastig vinden om een gezonde levensstijl aan te houden.

De grootste oorzaak: vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden.

Gezonde levensstijl

Gezonde voeding, voldoende ontspanning, regelmatig bewegen en een goede nachtrust. Allemaal zaken die bijdragen aan een lang en gezond leven. Maar toch lukt het veel Nederlanders niet om dit ook echt te doen. Over het algemeen ervaren vrouwen meer moeite met het volhouden van de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl. Zo heeft 45 procent van de vrouwen moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van 31 procent van de mannen. Ook wat voeding betreft houden we het minder goed vol. Uit het onderzoek blijkt dat 21 procent van de vrouwen het lastig vindt om dagelijks gezond te eten. Bij mannen is dit 13 procent.

Te veel druk

Maar liefst negen op de tien mensen die onvoldoende ontspannen, willen dit veranderen, maar doen dit niet. De grootste boosdoener is volgens Kantar het feit dat ontspanning ook de nodige inspanning vraagt. 30 procent van de ondervraagde Nederlanders voelt zich te moe om te ontspannen. Door tijdgebrek en vermoeidheid hebben we vaak geen zin. Daarnaast leggen we onszelf volgens gezondheidswetenschapper Hidde van der Ploeg te veel druk op. “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben.”

Kleine verandering

In de huidige maatschappij laten veel mensen zich door tijdgebrek door werk en een drukke sociale planning zich ervan weerhouden om gezonde doelen te behalen. Toch hoeft een gezonde levensstijl volgens experts niet veel tijd te kosten. Met een kleine verandering kun je namelijk al grote stappen maken. “Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag”, verklaart Van der Ploeg. “Dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.”

Lees ook
Waarom stress heel slecht is voor de gezondheid van je mond


Wil je nog meer lezen over gezond leven? Dat kan in de Margriet Gezond Leven special. Bestel ‘m hier.

Bron | MedicalFacts
Beeld | iStock

Ook interessant