Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is het geheim achter de gezonde levensstijl op Sardinië

dit-is-het-geheim-achter-de-gezonde-levensstijl-op-sardinie.jpg

Volgens wetenschappers zijn er vijf plekken op de wereld waar de omstandigheden bijdragen aan een langer leven. Wetenschapper Dan Buettner reisde af naar deze zones en was onder andere in Sardinië, waar ze door hun gezonde levensstijl ouder worden en gezond blijven. En nee, dit komt niet doordat ze iedere dag pizza en pasta’s eten.

Wat is het geheim achter de gezonde levensstijl van de bewoners op Sardinië?

Gezonde levensstijl op Sardinië

Op vijf plekken in de wereld – de Blue Zones – worden mensen significant ouder dan gemiddeld. Het gaat om Sardinië, het Japanse eiland Okinawa, het Griekse eiland Ikaria, het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya en rondom Loma Linda in Californië.

Samen met wetenschappers Gianni Pes en Michel Poulain reisde Dan Buettner namens National Geographic af naar deze plekken om de leefomstandigheden van de inwoners te onderzoeken en te begrijpen. De bevindingen die ontstonden uit de gesprekken met de bewoners zijn gebundeld in het Blue Zones Kookboek. Hierin staan 100 recepten die zijn gebaseerd op de eettradities van de lokale bevolking.

Lees ook:
Dít dieet is al meerdere keren verkozen tot gezondste eetpatroon

Oudste mannen ter wereld

Op Sardinië wonen de oudste mannen ter wereld. Niet voor niets roepen ze naar elkaar op straat “akentannos“. Die betekent: dat je maar honderd mag worden! Natuurlijk kunnen we niet allemaal naar Sardinië verhuizen, wel kunnen we veel leren over de gezonde levensstijl die op het eiland wordt nagestreefd.

Pes doet al jaren onderzoek naar de gezonde levensstijl van Sardijnen. De lokale bevolking luncht iedere dag met minestronesoep: een stevige soep waarmee je gezond ouder kunt worden. De soep zit boordevol groenten als broccoli, bloemkool en bladgroenten en de bonen bevatten veel vezels voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevat een kom minestronesoep complexe koolhydraten die zorgen voor een goede stofwisseling en levert het alle eiwitten die je lichaam nodig heeft.

Venkel

Veel mensen eten van de venkel alleen de knol. Toch kun je volgens de bewoners op Sardinië het blad ook eten. In het groene loof van de venkel zitten namelijk meer vitamines dan in de knol zelf. Daarnaast hebben ze op het eiland een aantal vaste smaakcombinaties. Voeg daarom eens bij een gerecht de volgende ingrediënten toe: knoflook met ui en spaanse peper, of knoflook met tomaat, venkel en olijfolie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant