Gezonde darmflora maakt ons stabieler, socialer en verstandiger Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Gezonde darmflora maakt ons stabieler, socialer en verstandiger

Gezonde darmen zijn ontzettend belangrijk. Het is namelijk niet alleen vervelend als het rommelt in je darmen, maar een slechte darmgezondheid kan ook voor klachten in de rest van je lichaam zorgen. Mensen met gezonde darmflora ervaren volgens onderzoek verschillende voordelen. Zo zijn ze stabieler, socialer en nemen ze verstandigere beslissingen dan mensen met een slechte darmgezondheid.

Dit blijkt allemaal uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Hierin komt ook naar voren dat het nemen van probiotica de darmgezondheid kan verbeteren en de cognitie positief kan beïnvloeden.

Connectie tussen hersenen en darmen

Gezonde darmen hebben een grote invloed op ons algehele welzijn en daarmee ook op onze hersenen. Misschien heb je er weleens van gehoord: de hersen-darm-as. Er wordt namelijk gesteld dat deze twee organen wel degelijk met elkaar communiceren. En dat die as ons inderdaad beïnvloedt, blijkt uit dit nieuwe onderzoek. Zo heeft gezonde darmflora een positief effect op onze besluitvorming, in het bijzonder als het aankomt op het inschatten van risico’s en tijd. Hierbij is te zien dat er een significante afname van het nemen van risico’s is en dat we meer toekomstgerichte keuzes maken, als onze darmen gezonder zijn.

Om tot die conclusie te komen, werd een zogenoemd placebogecontroleerd dubbelblind onderzoek uitgevoerd. Er werden twee groepen met proefpersonen samengesteld die tijdens twee sessies onderzocht werden. Tussen die twee sessies zaten 28 dagen, waarop de deelnemers dagelijks een dosis probiotica of een placebo kregen. Op deze manier konden de onderzoekers nagaan of een langdurige en gecontroleerde inname van probiotica het nemen van risico’s en het maken tijdsgebonden keuzes beïnvloed. Dit werd getoetst met behulp van economische taken die de deelnemers moesten uitvoeren. De onderzoeksresultaten laten zien dat er in de probioticagroep een significante afname van het nemen van risico’s is en een toename van toekomstgerichte keuzes.

Voordelen van probiotica

Mensen die hun darmflora verbeteren door probiotica te nemen, vertonen volgens de onderzoekers ander gedrag. Ze nemen, zoals hierboven genoemd, minder risico’s en schatten het effect van tijd beter in. Probiotica hebben een stimulerend effect omdat ze darmklachten en allergische reacties verminderen, terwijl ze het metabolisme verbeteren. Dit komt door de bacteriën en gisten waaruit ze bestaan. En dat positieve effect werkt dus uiteindelijk door in ons gedrag, onze cognitie en onze besluitvorming.

Bron | Universiteit Maastricht, Nature.com

Nynke KooyGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden