Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zorg voor gezonde borsten met déze tips van een borstweefseltherapeute

zorg-voor-gezonde-borsten-met-deze-tips.jpg

Iedere vrouw denkt anders over haar borsten. De een omarmt ze en de ander verbergt ze. Borstweefseltherapeute Leen Steyaert schreef het boek Over borsten waarin ze ingaat op welzijn van onze borsten. Hoe zorg je voor gezonde borsten?

Met haar boek wil Steyaert vrouwen bewust maken van hoe ze zelf goed voor hun borsten kunnen zorgen, vertelt ze aan Goedgevoel.be. Ze gaat uit van het positieve en motiveert vrouwen om echt iets te ondernemen. Je beha wat vaker uittrekken is al een goed begin voor gezonde borsten. Door thuis vaker je beha uit te doen gaan je borsten wiebelen en schommelen. Dit bevordert de lymfestroom en je borsten worden er vooral steviger van.

Gezonde borsten

Steyaert vertelt dat onze borsten voor een groot gedeelte bestaan uit vetweefsel waar toxische of giftige stoffen in worden opgeslagen, zoals hormoonverstoorders. Deze stoffen zitten overal: in parfums, huishoudproducten, plastic en zelfs in voeding en kleding. Ons lichaam beschermt ons door deze stoffen op te slaan in vet zodat ze onze vitale organen niet kunnen beschadigen. Je lymfesysteem is verantwoordelijk voor het transport en zorgt ervoor dat deze stoffen je lichaam verlaten.

Lees ook:
Last van jeukende borsten? Dit kunnen de oorzaken zijn

Beha

Door een strakke beha te dragen zal de lymfestroom vertragen of stoppen. Doe daarom vaker je beha uit of haal de beugels eruit. Je zal het verschil gelijk merken, geeft Steyaert aan. Als je het niet aandurft om zonder beha te lopen, draag dan bijvoorbeeld een bralette of brei zelf een beha. Hoe je dat doet lees je hier. Door de zachte materialen voel je amper dat je iets aan hebt, waardoor je veel bewuster bent van je borsten.

Stress in borsten

Borsten kunnen last hebben van stress, vertelt Steyaert in haar boek. “In borsten zit heel veel emotionele spanning opgehoopt. Je borsten bevinden zich in dezelfde zone als je hart en buik en zijn ook verbonden met je bekken.” Je borsten voelen alles heel sterk aan en hierdoor kan het bindweefsel in je borsten verharden, waardoor het borstweefsel minder soepel wordt. Om te voorkomen dat de afvalstoffen stagneren en je borsten in topconditie te houden is ontgiften de oplossing. De juiste voeding is hierbij essentieel.”

Levensstijl en voeding

Zet de lymfe in gang en zorg ervoor dat ze de afvalstoffen naar het bloed brengen en afvoeren. Dit doe je door voldoende groenten en fruit te eten. Kies daarnaast voor vezelrijke voeding en eet zo veel mogelijk biologisch, onbewerkt voedsel met een hoge voedingswaarde. Vermijd alcohol, beperk koffie en beweeg.

Masseren voor gezonde borsten

Een goede doorbloeding in je borsten is daarnaast belangrijk, want je borsten zijn meer dan vet en klieren: ze zijn ook een reservoir voor giftige stoffen in je lichaam. Masseer daarom je borsten regelmatig om je lymfe beter te doen stromen waardoor afvalstoffen uit je borsten veel sneller afgevoerd worden. Begin bij je oksel, masseer zacht naar de zijkant van je borsten en pak daarna je volledige borst aan. Doe het regelmatig, zacht en met aandacht. Op deze manier helpt het vrouwen ook om met een open, liefdevolle blik om naar haar borsten te kijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Goedgevoel.be
Beeld | Getty Images

Margriet 04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant