Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het heel gezond is om over jezelf te praten in derde persoon

tegen-jezelf-praten.jpg

Het klinkt misschien een beetje narcistisch om over jezelf te praten in derde persoon, maar wist je dat dit eigenlijk heel goed voor je is? Mensen die over zichzelf praten in derde persoon kunnen namelijk beter omgaan met emotionele reacties als ze zich slecht voelen, zo blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University.

Het is dus nog helemaal zo gek niet om af en toe op deze manier over jezelf te praten…

Regelen van emoties

Voor het onderzoek werd bij proefpersonen gekeken naar de bloedtoevoer naar de hersenen. De wetenschappers ontdekten dat er sprake was van een verminderde cognitieve activiteit wanneer een deelnemer het over haar emoties had in de derde persoon. Wanneer iemand dus bijvoorbeeld zei ‘Waarom voelt Meghan zich zo overstuur?’ in plaats van ‘Waarom voel ik me overstuur?’ vond er minder activiteit plaats in het deel van de brein dat emoties regelt.

Lees ook: deze invloed kunnen onze darmen hebben op onze emoties 

Van afstand bekijken

Volgens de onderzoekers is het dan ook erg effectief om tijdens een stressvolle situatie over jezelf te praten in derde persoon. Je kunt je problemen dan van een afstand bekijken en jezelf advies geven op een manier waarop je dit ook aan een vriendin zou doen. Hierdoor beleef je niet opnieuw de stress van een situatie en kun je beter handelen.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant