null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gezond oud worden? Lang leven-expert tipt déze eet- en drinkgewoonten voor het slapen

Gezond oud worden en goed slapen, daar tekenen wij voor. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Als daar toch eens een duidelijk antwoord op was... We kunnen in elk geval wel leren van mensen die in blauwe zones leven.

Deze mensen worden namelijk bovengemiddeld gezond oud, tot in de drie cijfers zelfs.

Gezond oud worden zoals in de blauwe zones

We schreven eerder al over de gewoonten van mensen die in blauwe zones leven. Dit zijn plekken waar mensen bovengemiddeld oud worden en daarbij vaak ook nog eens fysiek en mentaal gezond blijven. Die blauwe zones zijn Sardinië (Italië), Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica), Okinawa (Japan) en Loma Linda (Californië). Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid, en laat veel bewoners van blauwe zones die nou ook eens hebben. Niet alleen doordat ze zorgen voor zo min mogelijk stress, maar ook door wat ze eten en drinken voor ze naar bed gaan.

Lees ook:

Onderzoekers kunnen straks mogelijk uit ons bloed aflezen of we gezond oud worden

Eten en drinken voor je gaat slapen

Journalist Dan Buettner voert uitgebreid onderzoek naar de leefstijl van (oudere) mensen in deze blauwe zones. Zo dus ook naar wat zij doen voor een goede nachtrust. En specifieker: hun eet- en drinkgewoonten, die invloed hebben op hoe ze slapen. Als je slaap je lief is, dan zouden deze eet- en drinkgewoonten in de blauwe zones je misschien kunnen helpen.

1. Eten en drinken zonder (of met zo min mogelijk) toegevoegde suikers

Suiker is niet per se slecht, maar wel als het toegevoegde suikers betreft. Daar kun je echt het best zo min mogelijk van nemen, zekers 's avonds. In blauwe zones eten en drinken veel mensen alleen toegevoegde suikers bij speciale gelegenheden zoals een verjaardag, weet Buettner. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat toegevoegde suikers eten of drinken vlak voor je naar bed gaat je nachtrust dwarsboomt. Dit komt vooral door de bloedsuikerpiek die je ervan krijgt. Skip dat koekje bij de thee 's avonds dus maar als er toegevoegde suikers in zitten.

2. Groene thee drinken

Over thee gesproken: in de blauwe zones, en dan vooral in het Japanse Okinawa, drinken mensen veel groene thee. Thee drinken voor je gaat slapen is sowieso een goed idee, en als we Buettner mogen geloven is het dus ook het drankje waar mensen die de honderd halen bij zweren. Bovendien verkleint groene thee de kans op een hartaandoening en bepaalde kankersoorten. Kleine kanttekening: in groene thee zit wel een beetje cafeïne. Ben je daar erg gevoelig voor, dan zouden kamillethee en muntthee ook goede vervangers zijn. Let op: een teveel aan déze thee kan zorgen voor een hoge bloeddruk

Lees ook:

Kan thee van slablaadjes je écht helpen om beter te slapen?

3. Vroeg op de avond (en niet te veel) eten

Naar bed gaan met een volle maag is niet echt lekker. Daarbij kan het ook nog eens funest zijn voor je nachtrust. Eten heeft invloed op de melatonineproductie van je lichaam. Heb je vlak voor het slapengaan net je diner achter je kiezen, dan is de kans groot dat je de slaap niet kunt vatten. Dat klinkt misschien gek, aangezien we allemaal die welbekende after dinner dip kennen. Maar dat betekent niet dat het ook voor een kwalitatief goede nachtrust zorgt. Eten werkt je slaaphormoon namelijk tegen. Kortom: wil je zeker zijn van een goede nachtrust, let dan op de tijd waarop je eet. Maak het niet te laat. En probeer de maaltijd misschien kleiner te houden.

4. Volkoren brood eten

Wil je als je brood eet ook rekening houden met je nachtrust? Ga dan voor volkoren brood. Dat eten de mensen in blauwe zones ook het meest, zoals roggebrood en gerstebrood. Dit bevat voedingsstoffen en mineralen zoals tryptofaan en magnesium. Tryptofaan stimuleert de aanmaak van serotonine, wat je melatonineproductie ten goede komt. En magnesium helpt voor ontspanning en een goede nachtrust. Het beste brood voor je slaap, dus.

Lees hier over nog meer voedingsmiddelen die bewezen goed zijn voor je nachtrust.

Belangrijke kanttekening

Natuurlijk is wat je eet of drinkt voor het slapengaan slechts een klein onderdeel van hoe je zo gezond mogelijk oud kunt worden. Bovendien heb je daar misschien helemaal geen grip op. Het leven is onvoorspelbaar. Maar alle beetjes helpen en je kunt tips tenminste proberen, toch?

Bron | Well + Good, Blue Zones

Beeld | Getty

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden