null Beeld iStock. Illustratie: Shutterstock.
Beeld iStock. Illustratie: Shutterstock.

PREMIUM

Gezond leven

Kerstbessen

Cranberry’s in de schappen! een duidelijk teken dat kerst eraan komt. De bessen zijn een bron van vitamine C, E en K én bevatten antioxidanten: goed voor je immuunsysteem.

null Beeld

O duurzame boom

Elk jaar kijken we uit naar de kerstboom, maar als je astma of allergieën hebt, kan de boom een verstopte neus, benauwdheid of eczeem veroorzaken. Een boom omhakken en na kerst wegdoen, is ook niet erg duurzaam. Ontwerpster Suseela Gorter bedacht daarom de Tiny Trees: haarscherpe foto’s van een kerstboom gedrukt op stof, met echte lichtjes. Gezellig en met een piepkleine voetafdruk.
Vanaf € 69 (tiny-trees.nl).

null Beeld

Fleur op

Bloemen zijn rustgevend én ze zijn vaak ook een bestanddeel van medicatie. Je fleurt er dus op meerdere manieren van op. Kunstenares Elspeth Diederix maakte bloemen­fotowanden voor verpleegafdelingen in Amsterdam UMC. Op a geniet je ook thuis van het verhaal van geneeskrachtige bloemen en planten, van Mariadistel en Wolfskers tot Spaanse peper. Veel staan er al online en er komen er snel meer bij.

null Beeld

Gezonde bespaartip

“Supplementen slikken is meestal weggegooid geld, uitzonderingen daargelaten – zoals voor veganisten met een B12-tekort,” zegt dr. Misha Vrolijk, universitair docent toxicologie en farmacologie. Soms doen supplementen vooral kwaad. Zo worden er supplementen met 125 milligram B6 verkocht, terwijl je dagelijks slechts 1,5 milligram nodig hebt. Vrolijk: “Dat kan leiden tot ernstige zenuwschade.” Stoppen is beter voor je gezondheid en portemonnee.
Gezond Idee, Maastricht UMC+

null Beeld
null Beeld

Ga op de grond zitten en leun iets naar achteren. Balanceer en draai je romp heen en weer. Span je buikspieren actief aan en zorg ervoor dat je romp recht blijft tijdens het bewegen.

null Beeld
null Beeld

Verslavingsarts Robert van de Graaf, cardioloog Leonard Hofstra en hoogleraar Erik Scherder vinden dat te veel zitten een verslaving is, waarvan moet worden afgekickt.

Nicole GommersiStock. Illustratie: Shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden