Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo word je net zo slank als de Fransen

frankrijkbeeld.png

De Fransen worden gemiddeld ouder (81 jaar), hebben minder vaak hart- en vaatziektes dan de rest van de westerse wereld, zijn over het algemeen slanker… En dat terwijl ze bekend staan als echte levensgenieters met al die kaasjes, croissantjes en beurre blanc-sauzen. Hoe krijgen ze het voor elkaar om zo slank te blijven? 

Manier van leven

De Fransen houden inderdaad van een mooie kaas en baguette beurre op zijn tijd. Maar waar wij Nederlanders gedachteloos een halve brie naarbinnen schrokken, pakken zij het gedistingeerder aan. Fransen schrokken namelijk niet en werken al helemáál niet iets gedachteloos naar binnen. Elke hap ‘savoureren’ zij: ze proeven hem intens. Liever één hap goed geproefd, dan tien happen niet genoten. Ze nemen vaak uren de tijd om rustig te tafelen. Een goed idee, want onderzoek wijst uit dat het ruim vijftien minuten duurt voor je hersenen registreren dat er iets in je maag zit.

Oer-eten

Fransen blijven – in tegenstelling tot veel andere volken – qua eten vaak dicht bij de bron. Ze eten nogal ‘oer’; met de seizoenen mee en het liefst voedsel uit eigen omgeving. Niet alleen échte kaasjes van de lokale kaasboer, maar ook écht verse groentes (liefst uit eigen tuin en anders van een boertje dat het op een plaatselijk weggetje uit eigen tuin verkoopt), vers vlees en verse vis. Dat laatste eten ze wel drie keer per week. Ook de supermarkten in en rond grote steden besteden veel aandacht aan ‘vers’.

Buiten leven

Fransen leven veel buiten. Vooral in landelijke gebieden doen ze veel te voet. In de lente en zomer brengen zij bijna alle tijd in de buitenlucht door. En dat levert ze veel vitamine D op, goed voor spieren, botten en weerstand.  Aan hun dagelijkse dertig minuten beweging komen Fransen met gemak, ze bewegen minstens vier uur per week. Wij trouwens zeven uur (want Nederland = fietsland), maar waarschijnlijk eten we zo veel of zo ongezond, dat er niet tegenop te sporten valt.

Wat kun je hiermee?

Zeg bij een tegenslag wat vaker soit (het zij zo). Leg een groente- of fruittuintje aan in je achtertuin. Woon buiten bij elke zonnestraal (bescherm jezelf wel goed). Eet échte groenten, zoals ze bedoeld zijn. Koop soms een taartje en geniet daar intens van, maar houd het bij dat ene taartje. Want wees eerlijk, proef je die vierde roomsoes nog echt? En het belangrijkste: proost op het leven. Met een goede wijn. Want als Fransen één ding weten is het wel het volgende: het leven is veel te kort om slechte wijn te drinken.

À votre santé! Proost!

>> Margriet staat deze week geheel in het teken van Frankrijk. Bestel dit nummer snel online! 

Ook interessant