Gezondheid

Hoe gezond is eten in poedervorm en kun je er op overleven?

hoe-gezond-is-eten-in-poedervorm-en-kun-je-er-op-overleven.jpg

De afgelopen jaren wordt eten in poedervorm steeds populairder. En toen er een paar weken geleden nog massaal werd gehamsterd waren er ook mensen die ervoor kozen om in elk geval een paar zakken ‘overlevingspoeder’ in hun proviandkast neer te zetten. Maar hoe gezond is het eigenlijk om je eten te vervangen door poeder?

Poeder is een trend

Het zijn vaak energieverhogende, hypergezonde poeders die je makkelijk door een glas melk, wat water of yoghurt kan roeren om zo aan je benodigde calorieën te komen. Het lijkt snel, ideaal, goedkoop en perfect om op die manier de controle over je dieet te houden. Of het nou om ‘Soylent’ gaat waarmee je ál je maaltijden op een dag kunt vervangen of grote potten eiwitsupplementen waar je fitboys op Instagram mee ziet poseren – poeder is een trend.

Eten in poedervorm kan schadelijk zijn

Het voedingscentrum is sceptisch. ‘Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Supplementen, in welke vorm dan ook, zijn voor de meeste mensen niet nodig. Je kunt natuurlijk altijd denken: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Maar ook dat gaat niet altijd op. Een teveel aan bepaalde stoffen kan ook gezondheidsklachten veroorzaken. Van gojibessen is bijvoorbeeld bekend dat sommige mensen misselijkheidsklachten krijgen als ze er te veel van eten.’

Onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd

De gezondheidseffecten die superpoeders claimen, zijn volgens het Voedingscentrum onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. ‘De vitamines, mineralen en antioxidanten in deze superpoeders komen ook voor in gewone voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld: bessen, rode druiven, knoflook, broccoli, kool en groene thee. Ook dit zijn geen superfoods: er is geen bewijs dat het gezondheidsvoordelen heeft om heel veel van één bepaalde soort groente of fruit te eten. Variëren met verschillende soorten groente en fruit is de beste manier om je weerstand te verhogen.’

Voedsel van de toekomst

Er zijn echter genoeg mensen die het standpunt van het Voedingscentrum achterhaald vinden. De Amerikaanse software-ontwikkelaar die in 2014 het synthetische poeder ‘Soylent’ op de markt bracht bijvoorbeeld. Hij bedacht eten in poedervorm met onder meer: maltodextrine, rijstproteïnen, haverbloem, koolzaadolie, visolie en diverse vitaminen. Allemaal in poedervorm met afgemeten calorieën. Drie keer per dag eten en je bent klaar. Volgens de producent krijg je op deze manier precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen én spaar je tijd en geld uit. Tel daarbij op dat je niet meer bijdraagt aan de vleesindustrie en klimaatverandering en je snapt de populariteit van het poeder. 

Poeder op de lange termijn

Maar werkt eten in poedervorm op de lange termijn? De Vries weet het niet. ‘Eenvoudigweg omdat de gezondheidseffecten onvoldoende zijn onderzocht. Bij de richtlijnen van de Gezondheidsraad, waar wij de Schijf van Vijf op baseren, is gekeken naar hele producten en niet naar maaltijdvervangers. We weten daarom niet of de positieve gezondheidseffecten van groente of fruit in zijn geheel ook gevonden worden voor sterk bewerkte groente of fruit, zoals poedertjes.’

Kauwen is belangrijk

Hij benadrukt wel dat kauwen een belangrijk onderdeel is van een gezond voedingspatroon. ‘Dat vergroot het oppervlak waarop enzymen en verteringssappen kunnen inwerken, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen. En omdat je van het drinken van een smoothie of shake ook minder snel een vol gevoel ervaart, dan na een normale maaltijd, bestaat de kans dat je daarnaast meer (ongezonde) tussendoortjes gaat eten.’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Telegraaf
Beeld | iStock

Ook interessant