Gezond 90 worden? Optimistisch blijven lijkt de sleutel te zijn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gezond 90 worden? Optimistisch blijven lijkt de sleutel te zijn

Als het op een gezonde en gelukkige manier kan, willen we allemaal wel ouder dan 90 worden. Helaas heeft het leven soms andere plannen, en komen er ziektes en ongelukken om de hoek kijken. Daar hebben we geen invloed op, maar onderzoekers lijken nu een factor te hebben gevonden waar we zelf wél iets aan kunnen doen.

Dat geheim voor een langer en gezonder leven? Optimistisch blijven.

Is optimisme het geheim voor gezond oud worden?

Doen wetenschappers van Harvard University onderzoek onder ruim 150.000 mensen, dan geloven we wel dat er een kern van waarheid in de conclusie zit. Zéker wanneer we lezen dat precies dat optimisme, ons kan helpen gezonder oud te worden. De onderzoekers trokken namelijk de conclusie dat mensen die veel optimisme in zich hebben, gemiddeld ouder worden. Pessimisme is dus niet alleen killing voor je humeur, maar ook voor je lichaam. Het onderzoek werd specifiek onder vrouwen uitgevoerd, wiens gezondheid zo’n 26 jaar lang werd geanalyseerd. Wat bleek? De meest optimistische 25% heeft een levensverwachting van 5,4 jaar langer dan de minst optimistische 25%. 90 jaar of ouder worden ligt voor deze groep ook dichter binnen handbereik: de kans om deze leeftijd op een gezonde manier te bereiken, is ruim 10% groter voor de optimisten.

Omdenken

Vaak wordt er gekeken naar wat niet meer kan en mag. Geen alcohol meer, niet meer 8 uur per dag zitten en stoppen met fast food: volgens de onderzoekers moeten we stoppen met denken in wat niet meer kan, en focussen op de dingen waar we wél invloed op hebben. Hayami Koga, hoofd van het onderzoek: “Het is ook belangrijk om te denken aan hoe positieve invloeden zoals optimisme gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid. Zeker als deze voordelen gelden voor alle groepen.”

Bron | The Harvard Gazette

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden