Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dáarom word je gezicht rood tijdens het sporten (en dit doe je ertegen)

exhausted-woman-drinking-water-in-locker-room-after-sports-training.jpg

Lijk jij altijd de enige te zijn die de sportschool met een knalrood hoofd verlaat? Gelukkig kan een rood gezicht na het sporten geen kwaad, maar charmant is natuurlijk anders. Dít kun je ertegen doen.

Allereerst: een rood gezicht krijgen tijdens het sporten is volkomen normaal. Wanneer je beweegt, wordt je bloed sneller door je bloedvaten gepompt dan normaal. Dit gebeurt omdat je lichaam dan sneller zoveel mogelijk zuurstof kan ontvangen. Je bloedvaten worden groter om zoveel mogelijk zuurstof te kunnen vervoeren, en daarnaast wordt er zoveel mogelijk hitte naar de huid geduwd om oververhitting te voorkomen. Hierdoor wordt je gezicht sneller rood.

Verschil in roodheid

Waarom dit bij de een zichtbaarder is dan bij de ander, heeft met een aantal factoren te maken. Allereerst is de rode kleur bij mensen met een lichte huid sneller zichtbaar. Maar het kan ook dat je meer bloedvaten in je gezicht hebt dan anderen, waardoor er meer bloed naar je gezicht stroomt. Roodheid in het gezicht kan ook een gevolg zijn van huidaandoeningen, alcoholgebruik of bepaalde voedingsmiddelen in je dieet.

Dít kun je doen tegen een rood gezicht

Moet je gelijk na de sportschool door naar een afspraak en wil je roodheid voorkomen? Of wil je die knappe instructeur niet tegenkomen met een hoofd als een tomaat? Deze tips kunnen je helpen om je rode gezicht te kalmeren.

Gooi koud water in je gezicht

De simpelste manier om roodheid in je gezicht te voorkomen is door tussen je workouts door af en toe wat koud water in je gezicht te gooien. Zo raakt je gezicht minder snel verhit en dus ook minder rood.

Gebruik aloë vera

De roodheid in je gezicht kan ook een gevolg zijn van irritatie (door zweet, bijvoorbeeld). Door aloë vera aan je huidverzorging toe te voegen, verzacht je de huid en voorkom je irritatie. Daarnaast werkt aloë vera ook verkoelend: het wordt niet voor niets aangeraden als natuurlijke aftersun.

Drink niet te veel alcohol

Alcohol heeft hetzelfde effect op je bloedvaten als lichamelijke beweging: ze worden groter, waardoor er meer bloed door je bloedvaten stroomt. Met een rodere huid als gevolg. Als je vaak drinkt, heeft dit tijdens het sporten dubbel zoveel effect op je bloedvaten waardoor je nog sneller rood wordt.

Vermijd pittig eten

Hetzelfde geldt voor pittig eten: ook dit verwijdt de bloedvaten waardoor je sneller rood wordt.

Bron | Wellandgood.com
Beeld | iStock

Ook zin om lekker te sporten, maar liever niet naar de sportschool? Ga er met dit lekkere weer buiten op uit: deze bruisende Margriet Wandelen & Fietsen Special staat boordevol tips, routes, onderzoeken en meer.

BESTEL HIER

Ook interessant