gezicht zonnebrand fout Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Gezicht insmeren met zonnebrand? Voorkom déze fout

Je gezicht insmeren met zonnebrand is áltijd belangrijk, ook als het bewolkt is. Maar breng je nu eerst zonnebrand of eerst dagcrème aan? Dat verschilt per zonbescherming.

Is het smeren van zonnebrand op je gezicht een routineklus geworden? Dan ben je hartstikke goed bezig. Over de volgorde van het aanbrengen van zonnebrand en dagcrème bestaat wat verwarring. Komt zonbescherming als eerste of als laatste? Nou, dat hangt af van de soort zonnebrand die je gebruikt.

Minerale of chemische zonnebrand

Er bestaan twee soorten uv-filters: chemische en minerale filters. Chemische filters trekken in de huid, houden uv-stralen tegen en zetten die energie om in warmte. Minerale filters, ook wel fysische filters genoemd, vormen een soort beschermende laag óp de huid en weerkaatsen uv-straling. Of je nu minerale of chemische zonnebrand gebruikt, maakt niet uit: ze beschermen allebei even goed. Soms vind je in een product zowel chemische als minerale filters.

Verschil in werking

Het verschil tussen minerale en chemische zonnebrand zit ‘m in de werking. Zonnebrand met chemische filters trekt snel in en werkt ongeveer een halfuur na het aanbrengen. De crème laat geen witte waas achter. Minerale zonnebrand werkt een stuk sneller, maar kan wel een vette of witte ‘laag’ op je huid achterlaten. Hoewel het gebruik van chemische zonnebrand aantrekkelijker klinkt, zorgen de ingrediënten bij sommige mensen voor huidirritatie, zoals jeuk of eczeem. Als je een gevoelige huid hebt, kun je dus beter voor zonbescherming met minerale filters kiezen.

Lees ook: Dít is waar de factor voor je zonnebrand voor staat

Zonnebrand op je gezicht

Maar dan rest de vraag: breng je nu eerst dagcrème of eerst zonnebrand aan? Zoals gezegd, verschilt dat per zonnebrand. Chemische zonbescherming gebruik je onder je dagcrème zodat de huid het product maximaal kan opnemen. Bij minerale zonnebrand is het net andersom: die smeer je pas aan het eind van je ochtendroutine. Op deze manier kan de beschermende laag de uv-stralen het beste weerkaatsen.

Invloed zonlicht op ijzer

Het belang van zonnebrand smeren is welbekend: de crème beschermt je huid tegen uv-licht. Maar uit recent onderzoek blijkt dat zonbescherming een belangrijk bestanddeel mist. Zonnebrand moet volgens wetenschappers extracten bevatten die overtollig ijzer in onze cellen verwijderen, omdat ons lichaam dan nóg beter beschermd is tegen zonlicht. Normaalgesproken houden onze cellen de hoeveelheid ijzer in balans, maar zonlicht kan dat evenwicht verstoren. En dat kan zorgen voor huidbeschadiging, -veroudering of zelfs kanker. Om die extracten te vinden én toe te voegen, is nog meer onderzoek nodig.

Bron | Huidarts, PureWow, Scientias

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden