Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gewichtstoename tussen déze twee leeftijden is extra gevaarlijk voor je gezondheid

Het hebben van een gezond gewicht is essentieel voor je gezondheid: het verlaagt het risico op allerlei ziektes en aandoeningen, zoals diabetes type 2. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat je op een bepaalde leeftijd extra voorzichtig moet zijn wanneer het op je gewicht aankomt.

Er is namelijk een schokkende link gevonden tussen gewichtstoename tussen de 25 en 47 jaar en het risico op vroegtijdig overlijden.

Grootschalig onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd door de Chinese Huazhong University of Science and Technology, keek hiervoor naar de data van meer dan 36.000 deelnemers. Deze waren allemaal ouder dan veertig jaar aan het begin van het onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar.

Weegmomenten

Aan het begin van de studie zijn alle deelnemers gewogen, en vertelden ze de onderzoekers ook hoeveel ze wogen toen ze 25 jaar oud waren. Daarnaast wilden de wetenschappers ook weten hoeveel de deelnemers tien jaar voor het begin van het onderzoek wogen. De deelnemers hadden toen dus een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. In de twaalf jaar dat het onderzoek duurde, zijn er 10.500 deelnemers overleden: bijna een derde dus.

Groot risico

Uit de analyse van het onderzoek bleek dat mensen die tussen de 25 en 47 jaar obesitas kregen een kans van 22 procent hadden op vroegtijdig overlijden aan verschillende oorzaken, en maar liefst 49 procent meer kans hadden op het overlijden aan hart- en vaatziekten. (Er is sprake van obesitas wanneer iemand een BMI van 30 of hoger heeft.)

Stabiel gewicht

Een verrassend resultaat was dat mensen die op latere leeftijd (na 57 jaar) veel gewicht verloren, ook een hogere kans hadden op vroegtijdig overlijden, namelijk 30 procent. Uiteindelijk waren langdurige obesitas, gewichtstoename tussen de 25 en 47 jaar, en veel afvallen op oudere leeftijd de grootste risicofactoren. Deze resultaten suggereren dat het het gezondst is om als volwassene een stabiel gewicht te behouden door gewichtstoename vanaf jonge leeftijd te voorkomen.

null Beeld

Nog meer lezen over gezond leven? Dat kan in de Margriet Gezond Leven special. Bestel 'm hier.

Bron | Woman & Home

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden