Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Lukt het maar niet om die laatste kilo’s kwijt te raken? Misschien ligt het aan je medicijnen

gewichtstoename-door-medicijnen.jpg

Je eet gezond, beweegt genoeg, en toch raak je die laatste paar kilo’s met geen mogelijkheid kwijt. Erg frustrerend. En soms ligt het echt buiten je macht. Bijvoorbeeld als het door je medicatie komt. Er zijn namelijk verschillende medicijnen die zorgen voor gewichtstoename. 

Let op: stop nooit zomaar met medicijnen, overleg dit altijd met een arts. 

Gewichtstoename door medicijnen 

Medicijnen kunnen van levensbelang zijn, maar brengen soms ook vervelende bijwerkingen met zich mee. Zo kunnen medicijnen leiden tot vervelende kwaaltjes, allergische reacties of gewichtstoename. Een medicijn waarbij dit erg bekend is, is prednison. Toch zijn er ook andere verborgen ‘dikmakers’. Lees voordat je medicatie slikt daarom altijd goed de bijwerkingen van het medicijn, zodat je weet waar je mogelijk aan toe bent. En mocht je door bepaalde medicijnen gewichtstoename ervaren die echt tot problemen leidt, overleg dan altijd met de arts of je bijvoorbeeld naar een ander medicijn kunt overstappen, je dosis kunt aanpassen of kunt stoppen met de medicatie. Je kunt ook de hulp inschakelen van een diëtist. 

Als je een van de onderstaande medicijnen neemt betekent dat niet dat er ook altijd sprake zal zijn van gewichtstoename. Dit is vaak een mogelijke bijwerking. Mocht je een van deze medicijnen gebruiken, dan is het wel slim om hier alert op te zijn als je gewicht ongewenst blijft toenemen. 

Medicijnen met corticosteroïden

In het medicijn prednison zit onder andere corticosteroïden. Dat is een hormoon dat kan leiden tot gewichtstoename. Maar die corticosteroïden zitten niet alleen in prednison, ook in andere medicijnen komt dit voor. Bijvoorbeeld in injecties die gebruikt worden bij: ontstekingen in gewrichten, neussprays tegen hooikoorts, crèmes tegen eczeem, inhalatiepuffers bij astma en in oog- en oordruppels. Natuurlijk merk je bij dit soort medicijnen niet direct een gewichtstoename, als je alleen tijdens het hooikoortsseizoen af en toe neusspray gebruikt. Het gaat vooral om langdurig gebruik en een combinatie van meerdere van deze medicijnen. Als je het idee hebt dat je gewichtstoename door dit soort medicijnen komt kun je met een arts overleggen of er een alternatief is zonder corticosteroïden of een lagere dosis.

Antidepressiva

Onder andere citalopram, mirtazapine en paroxetine zijn antidepressiva medicijnen die mogelijk effect kunnen hebben op je gewichtstoename. Als je merkt dat je door de medicatie blijft aankomen en dit als een probleem ervaart, dan kun je met je arts overleggen of er mogelijk een alternatief is. Als het niet mogelijk is om een ander medicijn te gebruiken of je huidige antidepressivum voor je stemming wel goed werkt, dan kun je een diëtist inschakelen ter ondersteuning. 

Lees ook: Waarom vrouwen vaak te veel medicijnen én meer bijwerkingen krijgen

Diabetesmedicijnen 

Ook de diabetesmedicijnen insuline en glimepiride kunnen leiden tot gewichtstoename. Insuline stimuleert de vetopslag in je lichaam, waardoor dit effect kan hebben op je lichaamsgewicht. En ook het slikken van glimepiride zorgt ervoor dat je kunt aankomen. Met diabetesmedicijnen kun je uiteraard niet zomaar stoppen, maar een verandering van je leefstijl kan er wel voor zorgen dat je minder hoeft te spuiten of slikken. Denk hierbij aan voldoende bewegen en koolhydraatarm eten. Overleg met een arts en diëtist wat de mogelijkheden zijn. 

Medicatie tegen epilepsie

Ook medicijnen tegen epilepsie, met daarin carbamazepine, valproïnezuur en gabapentine kunnen ervoor zorgen dat je aankomt. Overleg met je arts als je last hebt van gewichtstoename en denkt dat dit komt door je medicatie en wees extra bewust van je leefstijl. 

Medicatie tegen een hoge bloeddruk

Sommige medicijnen tegen een hoge bloeddruk kunnen als bijwerking ook gewichtstoename hebben. Dit zijn zowel alfa- als bètablokkers. Dat is extra vervelend omdat je bij overgewicht extra kans hebt op een verhoogde bloeddruk. Ook hier geldt: let op je leefstijl en overleg met je arts of alternatieve medicatie een mogelijkheid is. 

Andere medicijnen die tot gewichtstoename leiden

Als laatste heeft naast de bovenstaande medicatie ook het volgende rijtje als mogelijke bijwerking een gewichtstoename: 

  • Allergiemedicatie (antihistaminica)
  • Antipsychotica (lithium, olanzapine, risperidon)
  • Maagzuurremmers (protonpompremmers)
  • (Zenuw)pijnstillers (pregabaline, amitriptyline)

Bron | Plusonline
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant