Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom de een meer last heeft van gewichtsschommelingen dan de ander

waarom-de-een-meer-last-heeft-van-gewichtsschommelingen-dan-de-ander.jpg

Frustrerend is het: heb je met bloed, zweet en tranen eindelijk die paar extra kilo’s eraf weten te krijgen, zitten ze er binnen een paar maanden allemaal weer aan! Hoe kan het toch dat sommige mensen meer ‘jojo-en’ dan anderen, en is er iets aan te doen?

Het goede nieuws is dat gewichtsschommelingen geen lichamelijke aandoening zijn. Het slechte nieuws is dat het een mentale oorzaak heeft waar je echt alleen zélf iets aan kunt doen.

Het jojo-effect

Gewichtsschommelingen worden ook wel het ‘jojo-effect’ genoemd. Het komt voor bij mensen die door een streng dieet en veel te sporten makkelijk kunnen afvallen, maar meteen weer aankomen wanneer ze normaal gaan eten. Zo blijf je natuurlijk bezig. Dit patroon kun je alleen doorbreken door op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaken.

Onderliggende oorzaken

Het is helaas wel zo dat de een meer last heeft van het jojo-effect dan de ander. Dit heeft een heleboel te maken met hoe gevoelig we zijn voor honger- en stresshormonen. Ben je hier gevoelig voor, dan zul je sneller naar eten grijpen wanneer je daar behoefte aan hebt. Ook heeft onze opvoeding ermee te maken: als je van jongs af aan hebt geleerd dat eten een beloning is, dan raak je dat idee maar moeilijk kwijt.

Vaste patronen

Je brein is dan getraind om op bepaalde momenten ongezond eten te willen. Wanneer je je goed voelt en je kunt concentreren, zal gezond eten best lukken. Maar krijg je een onverwachte tegenslag, dan gaat je brein weer naar zijn ‘natuurlijke stand’ en grijp je weer naar die zak chips. Hoe kun je dit doorbreken?

Nieuw eetpatroon leren

De eerste stap in het doorbreken van het jojo-effect is inzicht krijgen in je eetgedrag. Waarom blijf je maar vervallen in je ongezonde patroon? Zijn er onderliggende problemen die het lastig maken om gezond te eten? Zo hebben veel mensen zonder het te weten last van een chronisch slaaptekort of overmatig veel stress. Dit soort problemen moet je eerst oplossen, pas dan kun je je hersenen een nieuw eetpatroon aanleren. Als dat lukt, zullen de gewichtsschommelingen ook afnemen.

Lichamelijke oorzaak

Toch is er een kleine kans dat de oorzaak van je schommelingen wél lichamelijk zijn. Het kan namelijk dat je vetcellen gevoeliger zijn dan normaal, waardoor ze heftiger reageren wanneer jij op dieet gaat. Vetcellen vinden het dan niet leuk om vet af te moeten staan, en gaan dit op alle mogelijke manieren tegen. Ze sporen je lichaam bijvoorbeeld aan om meer van het hongerhormoon aan te maken. Dan wordt het een stuk lastiger om je dieet vol te houden. Twijfel je waar de oorzaak bij jou ligt? Dan kun je altijd de huisarts om advies vragen.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant