Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit kunnen de gevolgen van een droge huid zijn (en zo voorkom je het)

dit-kunnen-de-gevolgen-zijn-van-een-droge-huid-en-dit-doe-je-ertegen-margriet.jpg

Zodra het weer kouder wordt, wordt onze huid vaak ook droger. Schilfers, jeuk, branderigheid, velletjes, barsten en een schurend gevoel… Wat kun je nou eigenlijk het best doen tegen die droge handen en huid?

Xerosis cutis, ook wel droge huid, is de naam van een vervelend huidprobleem dat met name in het najaar om de hoek komt kijken. Je huid wordt dan vaak aanzienlijk droger. Dat is vaak te wijten aan de lage luchtvochtigheid in de ruimtes waar we ons in bevinden. Buiten is het koud, binnen warm en droog. De bekendste oplossing: hydrateren!

Gevaren van een droge huid

Doorgaans is een droge huid onschuldig en makkelijk op te lossen, maar het kan ook een hardnekkig probleem worden en bijvoorbeeld psoriasis blijken. Ook kan zo’n droge huid, wanneer je er niks aan doet, leiden tot eczeem, ontsteking van haarzakjes of cellulitis. Ook bloedende kloofjes wil je vermijden in verband met de bacteriën die je lichaam hierdoor binnen kunnen dringen.

Lees ook
Droge handen? Dit is het beste moment om handcrème op te smeren

Wat kan je doen om een droge huid te voorkomen?

  • Niet meer elke dag douchen. Probeer het eens om de dag, zeker als je graag heel heet doucht. Tussendoor kun je misschien eens een washandje over je gezicht halen.
  • Blijf niet langer dan vijftien minuten in bad of onder de douche. Ondanks dat je nat wordt, droogt de douche je huid flink uit. Vermijd antibacteriële zeep en ga voor babyzeep of specifieke vochtinbrengende zeep.
  • Check even: na het badderen hoort je huid zacht en glad aan te voelen, niet strak of droog. Na het douchen niet te hard met je handdoek gaan wrijven, dep jezelf liever droog. Smeer jezelf daarna lekker in met een vette crème.
  • Drink veel water!
  • Denk eens aan radiatorbakjes, planten of luchtbevochtigers.
  • Kleed je warm aan zodra je naar buiten gaat.
  • Draag zo vaak mogelijk handschoenen. Niet alleen tegen de kou, maar ook als je tijdens je werk of huishoudelijke klusjes met water of zeep in aanraking komt.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Gezondheidenco
Beeld | iStock

Ook interessant