Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Het gevoel in je borst weer terug door nieuwe borstreconstructie

istock-operatie-borst.jpg

De meeste vrouwen die na een borstamputatie bij borstkanker kiezen voor een reconstructie, hebben weinig gevoel in de gereconstrueerde borst. Een nieuwe operatietechniek in het Maastricht UMC+ brengt daar verandering in. “Vrouwen geven aan dat de borst meer ‘eigen’ voelt,” aldus plastisch chirurg Stefania Tuinder. 

Met de nieuwe techniek wordt met vet, huid en een zenuw uit de buik een nieuwe borst gemaakt. De zenuw uit de buik wordt aangesloten op de zenuwuiteinden van de oude borst, waardoor vrouwen echt weer gevoel in hun gereconstrueerde borst hebben. Inmiddels is de nieuwe techniek bij 250 vrouwen toegepast, schrijft het AD.

Pijn bij het tatoeëren van de tepel

Ook bij vrouwen die al eerder een reconstructie met vetweefsel hebben gehad, kan de zenuw uit de buik naar de nieuwe borst worden omgeleid. In een onderzoek onder 32 patiënten gaven vrouwen die een nieuwe borst mét zenuw hadden gekregen, aan een betere kwaliteit van leven te ervaren dan patiënten die een reguliere reconstructie hadden gehad. Plastisch chirurg Stefania Tuinder tegenover het AD: “De vrouwen stelden dat de borst meer ‘eigen’ voelde. Een van hen zei: ‘Er hangt geen dode pannenkoek meer aan mijn romp. Ik heb weer gevoel in mijn borst.’ Daarnaast kwam de tatoeëerder van het ziekenhuis naar mij toe. Zij merkte op dat er ‘iets geks’ gaande was bij mijn patiënten: ze voelden pijn bij het tatoeëren van een nieuwe tepel op de borst. ‘Dat is juist geweldig,’ zei ik.”

Het gevaar van gevoelsverlies

Het verlies van gevoel in je borst kun je, aldus Tuinder, vergelijken met een verdoofde lip bij de tandarts. Dit maakt vrouwen ook kwetsbaarder voor ongelukken. “Zo was er een patiënte die een brandwond had op haar borst, omdat ze vanwege een verkoudheid een hete kruik tegen zich aan had gedrukt. Een andere patiënte die professioneel hardloopt, had niet in de gaten dat er een steentje in haar bh terecht was gekomen. Haar huid was helemaal kapot.”

‘In principe komt iedereen in aanmerking’

Volgens de plastisch chirurg komt in principe iedereen voor de nieuwe borstreconstructie in aanmerking. Bij vrouwen die te weinig buikvet hebben, kan het weefsel ook uit het bovenbeen worden gehaald. Maar lang niet iedereen kiest na een borstamputatie voor een reconstructie van eigen vetweefsel. Sommige vrouwen willen helemaal geen nieuwe borst, anderen kiezen voor een siliconen borstimplantaat. In siliconen borsten kan geen zenuw worden ‘ingebouwd’. Jaarlijks worden bij ongeveer 5.500 vrouwen in Nederland één of twee borsten (preventief) afgezet.

Bron | AD
Foto| iStock

Ook interessant