null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gevaccineerd? Zó goed ben je dan beschermd tegen de deltavarianten

Als je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus, hoef je niet langer te vrezen om besmet te raken. Maar nu maken deltavarianten een opmars, en bestaat er zelfs 20 procent van het totaal aantal besmettingen uit. Hoe goed ben je beschermd tegen de deltavarianten met een volledig coronavaccin?

Wij zetten de verschillende vaccins voor je op een rij.

AstraZeneca

Ben je gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin? Dan ben je niet volledig beschermd. Engels onderzoek toont dat je na vaccinatie met dit vaccin voor 'slechts' 67 procent beschermd bent tegen COVID-19 veroorzaakt door de deltavariant. Wel is de kans heel klein dat je in het ziekenhuis belandt na besmetting. Want je bent na twee AstraZeneca-prikken voor 92 procent beschermd voor zeer ernstige klachten.

Pfizer/BioNTech

Een ander Engels onderzoek toont dat je met een Pfizer/BioNTech-vaccin beter beschermd bent tegen de deltavarianten van Covid-19. Na vaccinatie ben je met ongeveer 88 procent beschermd, en is de kans dus aanzienlijk kleiner dat je flink ziek wordt. Tegen de alfavariant, de Britste mutatie van het virus, ben je met het Pfizer-vaccin wel iets minder goed beschermd. Met BioNTech zit je in dat geval net iets beter.

Moderna

Over het Moderna-vaccin zijn een stuk minder cijfers bekend. Dit komt omdat er in Engeland niet gevaccineerd wordt met dit betreffende vaccin. Uit Canadese cijfers blijkt echter wel dat je goed beschermd bent na deze prik. Volgens de Canadezen ben je voor 72 procent beschermd tegen COVID-19 veroorzaakt door de deltavariant. Een ziekenhuisopname ligt ook na vaccinatie met Moderna nauwelijks meer op de loer. Want je bent volgens deze cijfers voor 96 procent tegen ziekenhuisopname en sterfte beschermd.

Janssen

Over het Janssen-vaccin is echter nog maar nauwelijks data bekend. Bronnen melden dat het vaccin beter lijkt te beschermen tegen de alfavariant dan de deltavariant, maar om welke percentages het gaat is niet duidelijk. Dit komt omdat ook dit vaccin niet in Engeland wordt gebruikt, en er verder geen onderzoek naar dit specifieke vraagstuk is gedaan.

Bron | Nu

Beeld | Getty

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden