null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gevaccineerd maar wel coronaklachten: moet je je dan laten testen?

Wanneer je volledig ingeënt bent, loop je een stuk minder risico om het coronavirus te krijgen. Toch ben je daarmee niet volledig beschermd en bestaat er dus een kans dat je alsnog besmet raakt. Daarmee rijst ook de vraag: moet je je laten testen bij coronaklachten als je gevaccineerd bent? 

We leggen het je uit.

Gevaccineerd en toch coronaklachten: moet je testen?

Volgens het RIVM blijft testen belangrijk. Dat komt omdat er een kans blijft bestaan dat je toch besmet bent. Daarnaast is wel duidelijk dat je door je vaccinatie vaak minder besmettelijk bent vooranderen, maar je kunt het virus alsnog verspreiden. Daarom is het niet alleen belangrijk om je te laten testen bij coronaklachten als je gevaccineerd bent, maar je ook te blijven houden aan de coronamaatregelen. Volgens het RIVM moeten we ons aan die regels blijven houden totdat er voldoende mensen in Nederland gevaccineerd zijn. Aan RTL Nieuws legt Epidemioloog Patricia Bruijning uit dat we nu nog in een overgangsfase zitten. Rond 20 september verwacht het kabinet dat iedereen die dat wil de tweede prik kan hebben. Volgens Bruijning komen we dan in een stabielere fase met een hoge vaccinatiegraad, waardoor het testbeleid mogelijk kan worden aangepast.

Deltavariant

Een andere reden om je ook gevaccineerd te laten testen bij coronaklachten, is de opkomst van de deltavariant. Deze mutatie van het virus is een stuk besmettelijk en kan zich vermoedelijk ook makkelijker verspreiden onder gevaccineerden. Het RIVM doet daar nog onderzoek naar, maar testen bij klachten blijft dus de norm. Ook Bruijning sluit niet uit dat we bij nieuwe varianten in de toekomst tijdelijk weer teruggaan naar ons huidige beleid om te testen bij klachten.

Lees ook: Goed om te weten: dit zijn de symptomen van de deltavariant van het coronavirus

Is een zelftest voldoende?

Het RIVM benadrukt dat een zelftest niet voldoet, wanneer je gevaccineerd coronaklachten krijgt. De zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten en zijn een soort extra controle om een onopgemerkte besmetting mee op te sporen. Heb je wel klachten, contact gehad met iemand met corona of kom je terug uit een hoog risicogebied? Laat je dan testen bij de GGD. Volgens het RIVM ligt de betrouwbaarheid van een zelftest tussen 58 en 78 procent. Hierdoor is er een kans dat je een valse negatieve uitslag krijgt.

Bron | MaxVandaag, RIVM, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden