null Beeld

Gevaarlijke tropische reuzenteek opnieuw in Nederland gespot

De normale teek die we in Nederland kennen krijgt er concurrentie bij, namelijk van de tropische reuzenteek. De officiële naam van het beestje is hyalomma-teek. En een beet van deze teek kan gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Pas dus goed op als je de natuur in gaat.

Hier in Nederland is de tropische reuzenteek al gespot.

De tropische reuzenteek in Nederland

De kans dat je een tropische reuzenteek in Nederland tegenkomt is gelukkig nog redelijk klein. Maar bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit vertelt aan RTL Nieuws wel dat we ze vaker gaan zien. Dat komt omdat de reuzenteek in Nederland belandt via trekvogels, voornamelijk uit zuidelijke gebieden zoals het Middellandse Zeegebied. Eerder was het in Nederland te koud, maar door de verandering van het klimaat is het ook in ons land voor de reuzenteek inmiddels goed vertoeven. En hoe meer reuzenteken er in Nederland komen, hoe meer zij zich ook kunnen voortplanten. Inmiddels is de hylomma-teek al een paar jaar op rij gespot. Dit jaar staat de teller op drie van deze grote teken. Voor het laatst in het Zuid-Hollandse Rockanje gespot. Daarvoor eentje in Oosterhout en de eerste dit jaar in mei in Drenthe. De reuzenteken zaten telkens op het been van een paard.

Gevaarlijke ziektes

Hoewel we ons volgens Van Vliet op dit moment in Nederland nog geen ernstige zorgen hoeven te maken over deze reuzenteek, en meer moeten vrezen voor normale teken, moet je wel alert blijven voor de hylomma-teek. Deze kan namelijk als enige het Krim-Congo-virus overbrengen. Deze ziekte verspreidt zich via je bloed- en lymfebanen door de rest van je lichaam. Hierbij kunnen in je organen en weefsel zwellingen en bloedingen ontstaan. Daarnaast richt dit virus leverschade aan. Dit kan erg gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Zo overleed er afgelopen week in Spanje nog een man aan dit virus. Daarnaast is de reuzenteek extra gevaarlijk omdat ze actief naar hun prooi kunnen rennen. Ze kunnen lichaamstemperatuur en trillingen waarnemen en hun potentiële slachtoffer zo'n tien minuten achtervolgen en maximaal honderd meter afleggen.

Lees ook: Opgepast: híer loop je nu meer kans op besmetting van teken met het TBE-virus

Tekencontrole

Met teken en reuzenteken is het extra belangrijk om jezelf goed te blijven controleren als je buiten bent geweest. Ook als je alleen in je eigen tuin bent geweest, want ook daar kunnen teken zitten. Ben je gebeten? Verwijder dan de teek zo snel mogelijk met een tekenpen of pincet. Zet je pen of pincet dicht op de teek en trek vervolgens recht naar boven het beestje los. Maak de beet daarna goed schoon met desinfecterende middelen, zoals alcohol of zeep en water. Weet je niet of je er op tijd bij bent geweest? Hou dan de plek een paar dagen tot weken goed in de gaten en ga bij griepachtige klachten zoals koorts, rillingen, spierpijn of oververmoeidheid langs de huisarts. Krijgt de plek van de beet vreemde kringen of verkleurt het? Dan is het al helemaal tijd om aan de bel te trekken. Dit duidt vaak op de ziekte van Lyme.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, RTL Nieuws, AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie, een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden