null Beeld

Gestoken door een wesp? Dit moet je doen!

Vooral in (pret)parken zijn wespen behoorlijk hinderlijk, maar ook in de tuin kun je er behoorlijk last van hebben: wespen. Met deze tips houd je ze op afstand! Toch gestoken? Hier lees je wat je moet doen.

In eigen tuin kun je natuurlijk allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes proberen. Zo zouden wespen een hekel hebben aan wierook en de geur van kruidnagel. En met een paar takjes van de tomatenplant en munt op tafel zou je ook wespen op afstand kunnen houden.

In de tuin: scheutje ammonia in water

Volgens Milieu Centraal zijn vooral bakjes water met een scheutje ammonia op het terras effectief om wespen te verjagen. Heb je de beestjes echt de oorlog verklaard, dan kun je ze vangen met een kant-en-klare wespenval met daarin een laagje limonade. Dan sterven ze een zoete verdrinkingsdood. Hang de val dan wel op een afstandje van het terras. Horren en vliegengordijnen houden wespen buitenshuis.

In het (pret)park: witte kleding en geurloze deo

Ga je het park in? Dan kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen (die natuurlijk ook in de tuin kunnen helpen):

- Draag geen felgekleurde of juist zwarte kleding. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor wespen en andere insekten. Bang dat je witte broek doorschijnt? Op deze manier voorkom je dat.

- Vermijd parfum, haarlak en andere sterk geurende smeerseltjes en sprays.

- Gebruik wel een (geurloze) deodorant, want transpiratiegeur trekt bijen en wespen ook aan!

- Frisdrank en bier trekken wespen aan. Laat nooit blikjes openstaan en drink nooit zonder rietje uit een blikje (voor 't geval er eentje is ingevlogen).

- Ga niet in de buurt zitten van vuilnisbakken en fruit dat van de bomen af is gevallen, wespen zijn daar dol op.

- Ga niet in de buurt van bloeiende bloemperken zitten.

- Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Wespen kunnen een nest in de grond hebben.

- Ga niet wild zwaaien of slaan naar een wesp, dan kunnen ze zich bedreigd voelen, waardoor ze juist kunnen gaan steken. Als je gewoon rustig blijft, vliegen ze meestal gewoon weer verder.

- Dek bij picknicks en barbecues zoetigheden en vlees af (wespen zijn vleeseters). Ze komen op de geur af en als je niet doorhebt dat er een wesp in is gekropen, kan hij je in je mond of keel steken.

Gestoken! Wat nu?

Is het toch misgegaan? Dan kun je het volgende doen:

Uitzuigen: verwijder een eventuele angel met een pincet en zuig krachtig het gif eruit. Slik na het uitzuigen niet door, maar spuug het uit.

Koelen: koel de plek van de beet vervolgens met natte doeken, een ijskompres of koelelement waar een handdoek omheen is gewikkeld.

Smeren: een zalf als Azaron kan pijn en jeuk verlichten.

Meestal heb je na een paar uur geen last meer van jeuk of pijn. Zoek wel onmiddelijk medische hulp als je bent gestoken in je neus, mond, keel, hals of tong. Ook als je vaak bent gestoken, de plek van de beet heel dik wordt, of als je - zoals de pechvogel in deze video - een wespenallergie hebt, moet je de huisarts bellen.

Bron | medicalfacts.nl, dokterdokter.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden