European hornet (Vespa crabro) England Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Gestoken door een hoornaar? Dít moet je doen

Op verschillende plaatsen in Nederland is de Aziatische hoornaar alweer gespot. Hoewel deze insecten een stuk minder agressief zijn dan normale wespen, is het wel veel pijnlijker om door een hoornaar gestoken te worden. We leggen je uit wat je het beste kunt doen bij een hoornaarsteek en hoe je dit voortaan kunt voorkomen.

En hoe gevaarlijk is zo’n steek eigenlijk?

Een hoornaar herkennen

Het jagende insect is gezien in Limburg, maar ook in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Maar hoe herken je deze wesp? Je kunt een hoornaar, ook wel paardenwesp genoemd, herkennen aan zijn formaat. Een hoornaar is namelijk anderhalf tot twee keer zo groot als een normale wesp. Ze kunnen tot wel 3,5 centimeter worden. Daarnaast herken je dit insect aan het luide gezoem dat ze maken. In tegenstelling tot een normale wesp zijn de kop en het borststuk van de hoornaar rood-oranje, in plaats van zwart met geel.

In Nederland komt vooral de Europese hoornaar voor. Heel af en toe kun je ook oog in oog komen te staan met een Aziatische hoornaar. Het verschil zit ‘m vooral in de poten. De Aziatische hoornaar heeft namelijk een zwart met geel uiteinde, terwijl de Europese variant bruine poten heeft.

Gestoken door een hoornaar

Door het stofje acetylcholine dat de hoornaar in je spuit bij een steek kun je last krijgen van een branderige pijn. Daarom kun je de plek waar je gestoken bent door een hoornaar het beste goed koelen tegen de pijn. Doe dit met een coldpack of bijvoorbeeld met koud water en zeep. Ben je op je hand gestoken? Doe dan eventuele ringen af, omdat de plek flink kan opzwellen. Heb je veel last van de pijn? Neem dan een pijnstiller.

Zijn hoornaars gevaarlijk?

Als je gestoken wordt door een hoornaar, dan doet dat een stuk meer pijn dan een wespensteek. Daardoor vraag je je misschien ook af of dit gevaarlijker of zelfs dodelijk kan zijn. Gelukkig is de kans heel klein dat een hoornaarsteek je fataal wordt. Alleen als je heel erg allergisch bent voor het gif, of als je in je keel wordt gestoken kun je in een zeldzaam geval overlijden aan een steek. Daarom is belangrijk om goed in de gaten te houden of je na een steek een allergische reactie krijgt, zoals duizeligheid, zwelling van je gezicht, hevige jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen of het gevoel alsof je stikt. Heb je een van deze klachten? Neem dan contact op met de huisarts. Ook als je in je mond of keel gestoken bent, de zwelling sterk uitbreidt in de dagen na de steek of je je echt ziek voelt (koorts, overgeven en hoofdpijn) is het verstandig om de huisarts te bellen.

Ben je meer dan 20 keer gestoken door een hoornaar? Ga dan naar het ziekenhuis ter observatie.

Een hoornaarsteek voorkomen

De kans dat je wordt gestoken door een hoornaar is gelukkig redelijk klein, omdat de insecten een stuk minder agressief zijn dan normale wespen en bijvoorbeeld niet afkomen op zoetigheid. Hoornaars worden pas aanvallend als je te dicht in de buurt van het nest komt (binnen vijf meter). In dat geval kunnen ze je spontaan steken. Om te voorkomen dat je wordt gestoken is het dus belangrijk om uit de buurt van een nest te blijven en ook de aanvliegroute te mijden. Blijf vooral rustig als je een hoornaar tegenkomt, dan is de kans het kleinst dat deze je zal steken.

Bron | Rode Kruis, EHBO-koffer

Beeld | Getty Images

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden