Stack of grilled cheese sandwiches on cutting board close up Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gesmolten kaas: is dat echt ongezonder dan gewone kaas?

Een tosti met gesmolten kaas voelt ongezonder en vetter dan een gewone bruine boterham met een koude, harde plak kaas. Maar is dat ook echt zo?

Diëtiste Desiré van de Kurk legt het uit.

Is gesmolten kaas ongezonder?

Bij een tosti met gesmolten kaas zie je vaak het vet goed zitten. Daarmee rijst ook de vraag: is gesmolten kaas ongezonder dan een gewone, harde, koude plak? Aan het AD legt Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit, uit dat kaas van zichzelf al calorierijk is, zowel gesmolten als hard. Als je kaas verwarmt veranderen de moleculen of calorieën dus niet. Ook diëtiste Desiré van der Kruk legt aan ons uit dat de voedingswaarde van gesmolten kaas niet verschilt van normale kaas. ”Veel van mijn cliënten denk vaak dat een tosti ongezonder is dan een normale boterham, maar als je gewoon dezelfde kaas en hetzelfde brood gebruikt en er geen boter opsmeert dan verandert er niks.”

Een kanttekening die Desiré daarbij wel maakt is dat het vaak de vettere kazen zijn die het makkelijkste smelten. “Een volvette kaas smelt bijvoorbeeld makkelijker dan een 20+ kaas.” Of je de kaas warm of koud eet maakt dus geen verschil in hoe gezond of ongezond het is, maar wel welke soort kaas je kiest.

Waarom lijkt gesmolten kaas dan ongezonder?

“Als je de kaas verhit dan komen de vetdruppeltjes naar de oppervlakte, waardoor het alleen vetter lijkt. Dat vet zit ook in de kaas als het koud is”, legt Desiré uit. “Het ligt heel erg aan de perceptie van eten, als iets er een beetje vettig uit ziet dan denken we dat iets ongezonder is. Ook als iets warm of romig is, dan ervaren we dat anders.” Dat geldt overigens niet alleen voor gesmolten of harde kaas, maar koffie heeft bijvoorbeeld ook een hele andere smaak als het warm of koud is. Aan het AD legt Camps uit dat we bijvoorbeeld chocolade ook heel anders kunnen ervaren als het zacht en gesmolten is, dan wanneer het hard en droog is. Gesmolten lijkt het veel vetter en machtiger dan een harde chocoladereep, terwijl aan de calorieën niks verandert.

“Een ander voorbeeld is een ei. Dat is qua voedingswaarde niet anders als je het hard of zacht kookt, maar mensen ervaren dit wel verschillend. Bij een zachtgekookt eitje is het dooier nog romig van smaak, waardoor het anders lijkt dan als het eigeel helemaal hard is”, aldus Desiré.

Met meer aandacht eten

Doordat iets warm is kan de smaak en geur ook heftiger zijn, hierdoor eet je volgens Camps ook langzamer en bewuster. Daardoor heb je sneller een verzadigd gevoel, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof gesmolten kaas of chocolade veel machtiger is. Dus ook als je voorkeur uit gaat naar een koude boterham met kaas is het voortaan goed om langzaam en met aandacht te eten, zodat je langer vol zit.

Bron | AD, Desiré van der Kurk

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden