null Beeld

Geslaagde eerste proef met ‘tandvleesontsteking-medicijn’ voor Alzheimer

Een Amerikaanse medicijnfabrikant heeft een opvallende nieuwe behandeling tegen Alzheimer ontwikkeld. De medicatie richt zich namelijk op een bacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt. En dat is op zijn zachtst gezegd uniek.

Toch is het niet heel verwonderlijk dat de Amerikaanse onderzoekers hun nieuwe behandeling op deze zogeheten ‘Pophyromonas gingivalis’ bacterie richten. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat er een verband is tussen de ziekte van Alzheimer en de bacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt.

Nieuwe benadering

Tot voor kort werd gedacht dat de aandoening wordt veroorzaakt door een opbouw aan giftige plaques in het brein. Maar volgens Cortexyme, het Amerikaanse bedrijf dat de nieuwe medicatie ontwikkelt, wordt de ziekte veroorzaakt door de Pophyromonas gingivalis bacterie. Volgens de medicijnfabrikant zou de bacterie in het brein terechtkomen en daar ontstekingen veroorzaken die zorgen voor Alzheimer. Cortyxeme heeft daarom een medicijn ontwikkeld dat de activiteit van de gifstoffen -die de bacterie loslaat- kan blokkeren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Eerste test positief

Onlangs werd het medicijn voor het eerst op mensen getest. De kleine groep proefpersonen bestond voor een deel uit gezonde vrijwilligers en negen mensen met milde tot matige alzheimer. Zes daarvan kregen twee keer per dag een capsule, de rest kreeg een placebo. Hoewel de testgroep vooral bedoeld was om de veiligheid van het middel te testen, zagen de onderzoekers na vier dagen ook kleine verbeteringen in de resultaten op twee tests die de hevigheid van dementie meten. Zo was er een daling van de ontstekingswaarden in het bloed, en nam ook het niveau van de ApoE-eiwitten af. Deze eiwitten staan er om bekend dat ze een belangrijke rol spelen bij Alzheimer. Ook scoorden de deelnemers -die het nieuwe medicijn kregen- beter op een aantal cognitieve tests.

Meer onderzoek

Hoewel er nog geen harde bewijzen zijn dat de nieuwe medicatie de hersenziekte ook echt afremt, is de hele beredenering achter het middel al baanbrekend. “Het is nog te vroeg om opgewonden te raken, maar we kunnen wel concluderen dat het idee achter de behandeling interessant is”, zegt Carol Routledge van de Amerikaanse Alzheimer’s Association. Cortexyme is nu begonnen met een proef van een jaar waar 570 mensen met alzheimer aan meedoen. Daarvan zullen over twee jaar de resultaten binnenkomen. Een ander bedrijf ontwikkelt een vaccin tegen de bacterie.

Lees ook

De connectie tussen beweging en Alzheimer is groter dan gedacht

Bron| New Scientist

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden