Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onschuldig maar vervelend: zó herken je genitale wratten (en dit doe je eraan)

genitale-wratten-zo-herken-je-ze-en-dit-kun-je-eraan-doen.jpg

Ze zijn onschuldig maar kunnen akelige klachten geven: genitale wratten. Als je ze te pakken hebt, kan het wel twee jaar duren voordat je er helemaal van af bent. Wat is de oorzaak, hoe herken je ze bij jezelf en bij je partner en vooral: hoe kom je er (sneller) vanaf?

Genitale wratten komen vaak voor: per jaar wordt in Nederland de diagnose ruim 40.000 keer gesteld.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het zijn rozerode of grijswitte wratjes die bij het geslachtsdeel of de anus zitten. Ze beginnen vaak klein, maar kunnen zich snel uitbreiden en groeien vaak in groepjes. De huid kan er op die plekken bloemkoolachtig uitzien, met veel kleine wratjes bij elkaar. Kortom, erg vervelend.

Symptomen genitale wratten

Soms zijn genitale wratten alleen storend om te zien, maar ze kunnen ook jeuk, pijn of een brandend gevoel geven. Er kan ook wat afscheiding uit je vagina komen. Bij vrouwen zitten de wratten vooral op of rond de schaamlippen, maar ze kunnen ook ín de vagina en zelfs op de baarmoedermond groeien. Alsof dat niet vervelend genoeg is, kun je de wratten ook nog in en rond de anus aantreffen (en voelen). Bij mannen zitten ze vooral op en rond de penis en kunnen ze ook in en rond de anus voorkomen.

Lees ook: Een bloeding na de seks? Dít zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken

Oorzaak

De oorzaak van genitale wratten is een HPV-virus, waarvan veel verschillende soorten bestaan. Een vergelijkbaar HPV-virus kan bijvoorbeeld baarmoederhalskanker veroorzaken. Dit superbesmettelijke virus wordt heel makkelijk overgedragen door seksueel contact. Zelfs een condoom beschermt je er niet honderd procent tegen, want het virus kan door de huid rond de geslachtsdelen dringen. Daarnaast kun je het oplopen als je de wratjes aanraakt, en die kunnen dus op nogal wat intieme plekken zitten. Alles wat met de wratjes in contact is geweest, zoals vingers en handdoeken, kan met het virus besmet raken.

Kleine kans dat je wratten krijgt

Gelukkig is de kans erg klein dat je zelf genitale wratten krijgt als je het virus oploopt: slechts 1 procent van de mensen die met dit HPV-virus wordt besmet, krijgt met dit vervelende symptoom te maken. Maar als virusdrager kun je wel ánderen genitale wratten bezorgen, zelfs als je ze dus zelf niet hebt. Dat gebeurt overigens niet meteen. Na besmetting kan het drie weken tot zelfs acht maanden duren voordat de eerste wratjes zich aandienen.

Behandeling genitale wratten

Als je denkt dat je genitale wratten hebt, kun je dat bij de huisarts of de GGD laten onderzoeken. De arts bekijkt dan de plekjes op je geslachtsdeel, en bepaalt zo of het wratjes zijn. Het is verstandig om dan ook meteen een test te laten doen voor andere soa’s. In principe hoeven genitale wratten niet behandeld te worden. Ze kunnen geen kwaad en gaan op den duur vanzelf weg, al gebeurt dat niet altijd even snel. In twintig tot dertig procent van de gevallen verdwijnen de wratten binnen drie maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Helaas verdwijnt het virus zelf dan niet uit je lichaam, en kunnen de wratten dus altijd weer terugkomen.

Huisarts

Wil je er niet zo lang mee rondlopen? Dan kun je ze zelf behandelen of dit door de huisarts laten doen. Zo kun je de wratjes laten aanstippen met een speciale zalf of vloeistof die je op recept kunt krijgen. Je huisarts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of wegsnijden. Probeer vooral niet zélf de genitale wratten weg te halen met middeltjes die je op het internet tegenkomt. Appelazijn en waterstofperoxide zijn geen goede behandelmethoden voor deze soa, en kunnen vaak meer kwaad dan dat ze goed doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | Thuisarts, Soa Aids Nederland, UMC Utrecht, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant