Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe genetische test zorgt voor minder bloedingen na hartinfarct

nieuwe-genetische-test-zorgt-voor-minder-bloedingen-na-hartinfarct.jpg

Patiënten die een hartinfarct hebben gehad, kunnen in de toekomst mogelijk bloedverdunners op maat krijgen. Onderzoekers van het UMCG en het st. Antonius Ziekenhuis hebben hier, op basis van een genetische test, een succesvol onderzoek over afgerond.

Bij een patiënt met een acuut hartinfarct raakt een belangrijke slagader verstopt. Een dotterbehandeling zorgt ervoor dat een zogeheten stent de verstopte bloedvaten openhoudt. Vervolgens moet de patiënt bloedverdunners slikken om te voorkomen dat de stents toch weer dichtgaan.

Genetische afwijking

In Nederland worden er twee soorten bloedverdunners voorgeschreven: een zware en een lichte variant. Die laatste is goedkoper en kent minder bijwerkingen. Het nadeel is dat hij lang niet bij iedereen aanslaat. Veel mensen hebben een genetische afwijking waardoor het middel niet goed wordt geactiveerd in het lichaam. Om die reden worden, ondanks de zware bijwerkingen, voornamelijk de sterke bloedverdunners voorgeschreven. “Veel patiënten hebben hierdoor echter onnodig last van bloedingen als bijwerking met alle gevolgen van dien”, legt onderzoeker Jur ten Berg van het UMCG uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Snelle uitslag

Het slikken van bloedverdunners gebeurt gelijk ná een dotterbehandeling. Vandaar dat een snelle uitslag van de genetische test belangrijk was. “Het is gelukt om deze test in enkele uren te verrichten.” Het betreft een zogeheten point-of-care test, waardoor speeksel op een wattenstaafje binnen één uur uitslag biedt.

Minder bijwerkingen én goedkoper

Van de testgroep kan tweederde van de patiënten nu lichte bloedverdunners gebruiken. Het risico op bloedingen nam daarmee met 20 procent af. Het risico op een nieuw hartinfarct bleef bij beide groepen gelijk. “Als we deze nieuwe genetische aanpak bij alle patiënten met een hartinfarct toepassen, kunnen veel bloedingen voorkomen worden en daarmee veel ellende voor patiënten.” Het middel kan bovendien leiden tot een flinke kostenbesparing. “Het verrichten van zo’n genetische test brengt uiteraard kosten met zich mee. De bloedverdunner met een lichtere werking is echter tot wel 95 procent goedkoper dan de sterkere middelen. Bovendien worden mogelijk vervolgbehandelingen of heropnames voorkomen, omdat complicaties afnemen.”

Lees ook
Onderzoekers: preventief dotteren zorgt voor minder nieuwe hartinfarcten

Bron| UMCG
Beeld| iStock

Ook interessant