Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dat sommige mensen écht niet van groente houden heeft alles te maken met genen

dat-sommigen-niet-van-groente-houden-heeft-alles-te-maken-met-genen.jpg

Spruitjes, broccoli of witlof: we weten dat ze gezond zijn, maar lang niet iedereen vindt deze groente ook echt lekker. Val jij in de categorie die echt een hekel heeft aan groente? Dan zou het zo kunnen zijn dat je daar helemaal niks aan kunt doen. Het zou namelijk aan je genen liggen. 

De volgende keer als jij je groente weer laat staan, kun je dus gewoon je genen de schuld geven.

Afkeer tegen groente

Onderzoek van de American Heart Association toont aan dat de afkeer die sommige mensen hebben tegen de smaak van groente komt door een specifiek gen. Iedereen erft bepaalde genen van hun ouders, en deze beïnvloeden de manier waarop je proeft en tegen welke stoffen in eten je lichaam een natuurlijke afkeer heeft. 

AVI- en PAV-genen

Het gaat om twee specifieke smaakgenen, AVI en PAV. Met twee exemplaren van het AVI-gen ben je niet gevoelig voor bittere smaken. Als je één AVI-gen en daarbij één PAV-gen hebt, kun je de bittere smaak proeven en waarnemen, maar vind je het geen vervelende smaak. Mensen die twee keer het PAV-gen hebben, kunnen de bittere smaak niet aan en hebben hier een afkeer tegen.

Als jij in die laatste categorie valt ben je een zogenaamde ‘superproever’, maar vind je veel groente waarschijnlijk echt niet te eten.

Lees ook: Niet zo’n fan van groente? Marineren is dé oplossing

Te bitter

De kans is groot dat je in die categorie valt als jij een hekel hebt aan bijvoorbeeld broccoli, spruitjes en kool. Veel mensen houden dan ook niet zo van pure chocolade of koffie. Om wel gezond te blijven, raadt de Amerikaanse hartstichting aan om wel genoeg van andere groenten en fruit te blijven eten die jij niet zo bitter vindt smaken. Ook kun je door gebruik te maken van de juiste kruiden of een sausje de groente een stuk lekkerder maken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Girlscene, American Heart Association
Beeld | iStock

Ook interessant