Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Geneest een wond beter als je ‘m aan de lucht laat drogen?

wond.jpg

Sommige mensen beweren dat je een wond beter aan de lucht kunt laten drogen, terwijl andere er het liefst een pleister op plakken. Maar wat is nu beter voor de genezing van de wond?

Hans van der Pols, wetenschappelijk medewerker EHBO bij het Oranje Kruis, heeft het antwoord.

Schaafwonden

Bij een schaafwond maakt het volgens hem niet zoveel uit. “Schaafwonden bloeden doorgaans niet zo, dus je hebt ook niet per se een pleister nodig om een bloedspoor door je huis te voorkomen,” aldus Van der Pols. Hard bewijs dat een schaafwond beter of slechter geneest zonder een pleister of verband is er ook niet. “Het is natuurlijk ook niet zo’n issue. Linksom of rechtsom; een schaafwond geneest in principe toch wel.”

Nadelen pleister of verband

Wel kan het afdekken van sommige schaafwonden een nadelig effect hebben, volgens Van der Pols. “Een schaafwond gaat bijna altijd een beetje ontsteken, door straatvuil. Dan krijg je pusachtig vocht dat aan het verband kan gaan kleven. Als je het verband eraf haalt, dan trek je de wond weer open,” aldus Van der Pols. Hoewel je speciale niet-klevende kompressen hebt, is de wond open en bloot laten een goed alternatief. Maar alleen nadat je de wond hebt afgespoeld met water. “Bij kleine wonden is er geen bewijs dat ontsmetten van een wond beter is dan het schoonspoelen met water.”

Drogen aan de lucht

Wanneer je een wond aan de lucht laat drogen, heb je het voordeel dat er sneller een korstje op komt, zegt Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij het Kenniscentrum wondzorg in Terneuzen. Doe je er verband of een pleister op, dan duurt het soms langer voordat het wondvocht is opgedroogd. Al maakt het volgens hem wél uit of het gaat om wonden bij gezonde of zieke mensen. “Bij een diabetespatiënt of een vrouw van tachtig met een slechte doorbloeding, verloopt het genezingsproces van een schaafwond anders dan bij een jonge, gezonde man van dertig.” Bij dergelijke ‘complexe wonden’ vindt vaak een zogenoemde ‘vochtige wondbehandeling’ plaats, waarbij er natte verbanden op de wond worden gelegd. Omgekeerd kan ook: dan wordt er juist droog verband gebruikt om overtollig wondvocht te absorberen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant
Foto | iStock

Ook interessant