Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Sommige vrouwen hebben een gen waardoor de pil minder goed werkt

oral-contraceptive-pill-on-pharmacy-counter.jpg

Het is bijna zestig jaar geleden dat vrouwen met de komst van de pil zelf de regie over hun zwangerschappen kregen. Nog steeds helpt deze vorm van anticonceptie vrouwen wereldwijd in hun besluit óf en wanneer ze kinderen willen. Toch is het middel niet honderd procent effectief, en niemand weet waarom. Al lijkt daar nu verandering in te komen.

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Colorado onderzochten 350 vrouwen. Ze ontdekten dat één op de twintig een actief gen bij zich draagt waardoor een anticonceptiemiddel als de pil minder goed zijn werk kan doen.

Actief gen

Dit zogeheten CYP3A7*1C-gen is normaal alleen aanwezig in de baarmoeder. Het gen wordt als het ware ‘uitgezet’ bij de geboorte. Bij sommige vrouwen blijft het echter actief, ook als ze volwassen zijn. Dit gen produceert een enzym dat de hormonen in anticonceptiva afbreekt. Met name vrouwen die een pil met een lage dosis gebruiken, lopen daardoor de kans toch zwanger te worden.

Grote impact

Dit zijn zorgwekkende resultaten: wereldwijd gebruiken miljoen vrouwen anticonceptiemiddelen. Als vijf procent van hen het risico loopt toch ongewenst zwanger te raken, kan dat een grote impact hebben. Ongewenst zwanger raken is namelijk niet niks: het heeft grote emotionele en financiële gevolgen, zeggen de auteurs van het wetenschappelijke artikel.

Toch ook positief

Toch zijn de onderzoekers ook blij met de resultaten. “Wanneer een vrouw zwanger wordt terwijl ze de pil gebruikt, gaan mensen ervan uit dat het waarschijnlijk haar eigen schuld is,” vertelt hoofdonderzoeker dr. Aaron Lazorwitz. “Ze zal wel iets fout hebben gedaan, is de gedachte. Deze resultaten bewijzen dat dokters beter naar hun patiënten moeten luisteren. Ze moeten overwegen of er niet meer aan de hand is dan verkeerd gebruik van de anticonceptie.”

Niet stoppen met anticonceptie

Toch is het nog te vroeg om de precieze gevaren van dit gen te begrijpen. De wetenschappers raden vrouwen dan ook aan niet ineens te stoppen met hormonale anticonceptiemiddelen. Andere experts zijn het hiermee eens. De Amerikaanse hoogleraar Sharon Cameron, gespecialiseerd in gezondheidszorg op dit gebied, zegt hierover: “Dit is maar één studie. En het is moeilijk te zeggen wat er in de toekomst allemaal nog gaat gebeuren op het gebied van genetisch onderzoek.”

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant