Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met déze vijf tips maak je je gemberthee extra pittig

met-deze-vijf-tips-maak-je-je-gemberthee-extra-pittig.jpg

Gember heeft een uitgesproken smaak en is ontzettend gezond. Je kunt het omschrijven als bitter, scherp, fris of pittig. Ben je een liefhebber van pittig? Dan hebben we vijf tips voor je hoe je je gemberthee extra pittig kunt maken.

Een brandende keel gegarandeerd, maar wél ontzettend gezond.

Sterke smaak

Het is voor veel mensen een raadsel hoeveel schijfjes gember je nou in je thee moet doen. De ene kop smaakt de thee heel sterk en de andere keer heel flauw: het blijft gissen. De sterkte van een stuk gember wordt door verschillende dingen bepaald. Dit hangt namelijk af van hoe vers de gember is, hoe breed het stuk is en de soort. Hiervoor geldt: hoe verser en breder de gemberwortel, hoe sterker de smaak.

Lees ook:
Deze 8 voordelen heeft het drinken van gemberthee voor je gezondheid

Gembersoorten

Gember bestaat in verschillende soorten en maten. Je hebt jonge en oude, verse gember, gedroogde gember, ingelegde gember en gemberbolletjes. De oude, verse gemberwortels worden het meest gebruikt voor gemberthee en kun je gemakkelijk in de supermarkt kopen. De andere varianten zijn minder geschikt om thee van te maken en kun je beter in maaltijden bereiden.

Tips om je gemberthee extra pittig te maken

Een pittige kop gemberthee is een krachtig middel tegen griep en verkoudheid en geeft daarnaast een boost aan je immuunsysteem. Liefhebbers voor een pittige kop thee kunnen de volgende tips – opgesteld door Women’s Health – proberen.

1. Een gedroogd chilipepertje, zwarte peper of extra gemberpoeder
Shogaols zijn scherpe bestanddelen van gember die qua chemische structuur vergelijkbaar zijn met gingerol. Er zitten meer shogaols in gemberpoeder dan in verse gember, dus voor een extra scherpe gembersmaak kun je wat gemberpoeder toevoegen aan je kop thee. Voor een extra spicy smaak kun je ook zwarte peper of een gedroogd chilipepertje door de thee roeren.

2. Gember raspen
Het lijkt zo eenvoudig, gemberthee maken. Een paar plakjes gember en een kopje heet water en klaar is kees. Toch kun je er nog meer uithalen dan er al in zit. En dat doe je door je gember niet te snijden, maar te raspen. Hoe je dat doet, lees je hier.

3. Schijfjes gember meekoken
De aroma’s van gember komen vrij zodra het wordt gekookt. Kook daarom een pannetje water en stop daar een aantal dunne plakken gember bij.

4. Verse gember
Verse gember is te verkrijgen in de supermarkt en kun je herkennen aan een gladde schil en sterke geur. De ruwe, droge en bruine stukken gember kun je beter laten liggen. Hoe verser de gember, hoe meer smaak.

5. Intrekken
Laat je kop thee even intrekken voordat je het gaat drinken. Maar laat de gemberthee vooral niet te lang staan, want dan kan het héél pittig worden. Als je heel erg van pittig houdt, kun je de gember erin laten. Vind je het nog een beetje spannend, kies er dan voor om de gember na een paar minuten uit de thee te halen.

Bijwerkingen

Te veel gember kan zorgen voor vervelende bijwerkingen. Wil je wél gember eten om je immuunsysteem een boost te geven, zonder last te krijgen van andere klachten? Zorg dan dat je niet meer dan vier gram per dag consumeert. Hier lees je meer over de mogelijke bijwerkingen van gember.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant