Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gelukkiger zijn? Doe iets voor een ander!

young-romantic-female-friends.jpg

Psychologische onderzoeken wijzen het uit: wie tijd doorbrengt met een ander of anderen probeert te helpen, wordt daar zelf gelukkiger van. Daarom drie mooie initiatieven op rij:

Iets doen voor iemand anders, hoe groot of klein het gebaar, maakt gelukkig. Dat kan een praatje zijn, het doen van een boodschap voor die oudere buurman, kopjes koffie schenken in het bejaardentehuis óf door het ondersteunen van een van deze drie mooie initiatieven.

Spaar de zaadjes uit je groente- en fruitafval

De  stichting Zaden voor voedsel, opgericht door een Belgische professor aan de Universiteit van Gent, vraagt in Nederland en België mensen de zaadjes uit hun huishoudelijk afval (bijvoorbeeld uit meloen of paprika) te drogen, te verzamelen en op te sturen aan hen. De stichting van dr. prof. Willem van Cotthem verstuurt die zaden naar projecten in ontwikkelingsgebieden en helpen daar dorpen en gemeenschappen zelfvoorzienend te worden, onder andere door moestuinen aan te leggen. Mooi idee dat de zaadjes van die éne paprika hier, daar misschien wel meerdere gezinnen helpt.

De professor ontwikkelde trouwens een mini-irrigatiesysteem uit een plastic fles zodat de droogte in deze landen geen rol speelt. En de zaadjes die de bevolking daar overhoudt aan hun groentes en fruit, worden doorgegeven aan omgrenzende dorpen. Hier lees je hoe je mee kunt doen.

In deze video legt de professor uit hoe het werkt:

Dubbel geluk: neem iemand mee op een gelukswandeling

Nodig iemand uit voor een wandeling langs een ‘geluksroute’ en pik zelf ook een paar graantjes geluk mee! In verschillende steden in Nederland wordt er regelmatig één georganiseerd, waarbij je langs de route allerlei bijzondere, leuke initiatieven vindt. Denk aan een fijne schilderworkshop, free hugs, yoga met kinderen en geluksgedichtjes. “Geluk is er om te delen, zodat we met z’n allen een prettigere samenleving creëren, waarin we voor elkaar zorgen en elkaar zien,” aldus de organisatie.

Geef je (oude) gereedschap een tweede leven

Hoeveel gereedschap heb je in de kast liggen dat je niet of nauwelijks gebruikt? Stichting Gered Gereedschap zamelt gereedschap in, knapt dat op en verstuurt het naar ontwikkelingslanden. Met gerecycled gereedschap, naai- en werkplaatsmachines worden daar (technische) scholen en startende ondernemers verder geholpen, die anders niet over deze middelen kunnen beschikken. Je kunt niet alleen helpen door gereedschap in te leveren (op een van de 350 inzamelplekken), maar ook door het doen van een donatie of als vrijwilliger gereedschap te repareren.

Meer lezen over geluk?

Vijf redenen voor een dankbaarheidsdagboek

5 Apps die je gelukkig maken

5 Geheimen van gelukkig zijn

Bronnen: nrc.nl (Ap Dijksterhuis, Op naar geluk), CBS

 

Ook interessant