null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Gele tanden? Dít zijn veelvoorkomende oorzaken (en hoe je ze voorkomt)

Poetsen, flossen, een beugel: we doen er alles aan om een mooi gebit te hebben. En daarbij horen ook stralende, witte tanden voor de meeste van ons. Maar: dat is voor sommige mensen makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe komt het dat de één van nature stralend witte tanden heeft, terwijl een ander juist snel verkleurde tanden krijgt? Mondhygiënist Marwa Ahmad zet veelvoorkomende oorzaken voor gele tanden op een rij én vertelt hoe je ze kunt voorkomen.

Oorzaken gele tanden

Verkleurde, gele tanden kunnen meerdere oorzaken hebben. Daarin maken we onderscheid tussen verkleuring die je tanden geler doen lijken van binnenuit – dat heet intrinsiek - of extrinsieke verkleuringen, die aan de buitenzijde op het glazuur zitten. Ik zet een aantal belangrijke oorzaken op een rij.

1. Genetische aanleg

Één van de belangrijkste oorzaken voor gele tanden is iets waar je zelf geen invloed op hebt: het zit in je genen. Het is namelijk genetisch bepaald welke kleur je tanden zijn, maar ook wordt daarin al vastgelegd hoe je tanden zich door de jaren heen ontwikkelen. De één heeft nou eenmaal wat lichtere tanden dan de ander – wat je er ook aan probeert te doen.

Dat komt onder andere omdat de dikte van je dentine genetisch bepaald is. Je tand bestaat uit twee lagen: de onderste laag is dentine en de buitenste laag is het welbekende glazuur. Dentine heeft een gelere kleur dan je glazuur: hoe dikker de laag dentine is, hoe dunner het glazuur is. En dus: hoe geler je tanden van kleur zijn.

2. Medicatie

Ook sommige soorten medicatie kunnen de boosdoener zijn bij verkleuringen van je tanden. Het gaat dan niet om gele tanden, maar bijvoorbeeld ook om donkergrijze of bruine vlekken op je gebit. Vooral het antibioticum Tetracyline staat erom bekend blijvende verkleuringen aan het gebit te geven, helaas.

3. Eten en drinken

Dit wist je waarschijnlijk stiekem al wel, maar ook bepaalde soorten eten en drinken kunnen gele tanden veroorzaakt. Wat je eet en drinkt kan op twee manieren de kleur van je gebit beïnvloeden.

Als eerste kan het als aanslag op je tanden en kiezen gaan zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanslag door roken, maar ook aan de gele of zelfs bruinige tanden die je kunt krijgen van koffie of rode wijn. Wat veel mensen niet weten, is dat ook sojasaus veel aanslag op je tanden geeft. Soms ligt het echter niet aan wat je eet of drinkt, maar aan verkeerd of onvoldoende poetsen. Daardoor blijft er tandplaque achter in je mond, dat zich vormt tot tandsteen. En dat kan gemakkelijker verkleuren, waardoor je tanden geler lijken.

Ten tweede kan eten of drinken één van de redenen zijn voor je gele tanden, omdat het zorgt voor erosie van het gebit. Dat ontstaat bijvoorbeeld als je veel zure drankjes drinkt of vaak citrusvruchten eet. Bij erosie wordt het glazuur op je tanden dunner en transparant, waardoor het dentine beter zichtbaar wordt door de tanden heen. En – zoals ik eerder schreef – dentine is geel van kleur, waardoor je dus gele tanden kunt krijgen.

Lees ook:

Dít zijn volgens een mondhygiënist de meest voorkomende oorzaken voor een droge mond

Gele tanden voorkomen

Omdat de oorzaken van gele tanden niet altijd in je eigen hand liggen, kan het moeilijk zijn om gele tanden te voorkomen. Je kunt je eigen genen immers niet veranderen, en verkleurde tanden zijn ook geen reden om met belangrijke medicatie te stoppen. Wel kun je het één en ander doen om de verkleuringen te vertragen, waaronder deze tips opvolgen:

  • Poets je tanden tweemaal daags met een tandpasta die fluoride bevat.
  • Stokeren/rageren tussen de tanden en kiezen kan aanslag en verkleuringen voorkomen
  • Probeer zuur voedsel en zure drankjes alleen met mate te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cola en vruchtensappen, maar ook aan het eten van citrusvruchten.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten per dag tot zes á zeven. Op die manier zit tussen elke maaltijd of tussendoortje ongeveer twee uur, waardoor je glazuur kan herstellen van de ‘aanvallen’ met zuur na eten en drinken.
  • Ga regelmatig naar een mondhygiënist, hij of zij kan je adviezen geven en je gebit in de gaten houden.
null Beeld

Marwa Ahmad is sinds 2010 werkzaam als mondhygiënist. Na haar opleiding Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen heeft Marwa ervaring opgedaan bij verschillende praktijken in Nederland. Inmiddels heeft ze sinds 2020 haar eigen mondhygiëne-praktijk in Almere: de MondzorgPoort. Volg haar op Instagram of bezoek haar website voor meer informatie.

Tekst | Marwa Ahmad

Beeld | Getty Images

Marwa AhmadGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden