Margriet logo
null Beeld

Gele nagels? Dit kunnen de oorzaken zijn

Heb jij ook weleens last van gele nagels? Geen zorgen, je bent niet de enige. We snappen dat het vervelend is, vooral omdat het er niet fijn uit ziet. Maar vaak is de oorzaak van gele nagels onschuldig. 

Toch kunnen gele nagels ook een teken zijn dat er iets mis is. We hebben alle bekende mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

1. Roken

Door teer en tabaksrook kun je niet alleen gele nagels, maar ook verkleurde vingers krijgen. De oplossing ligt erg voor de hand: stoppen met roken.

2. Donkere nagellak

De meest onschuldige reden voor gele nagels, is donkere nagellak. Wanneer je vaak donkere nagellak draagt kan de kleurstof gaan mengen met de keratine in je nagels. Daardoor kunnen je nagels geel uitslaan. Wanneer je nagellakremover gebruikt met aceton kan deze verkleuring extra worden versterkt. Je kunt het best je nagels met een basecoat lakken, vóór je met donkere kleuren aan de slag gaat. Ook is het goed om je nagels af en toe even nagellak-vrij te laten.

3. Met je handen werken

Wanneer je veel met je handen werkt, bijvoorbeeld als je schoonmaker of kapper bent, kan er onycholyse ontstaan. Dat houdt in dat je nagel loslaat en er tussen je nagels en nagelbed een ruimte ontstaat. Daardoor kunnen je nagels er geel uit gaan zien. Uit voorzorg is het daarom handig om altijd handschoenen te dragen. Je kunt je gele nagels volgens ervaringsdeskundigen het best twee keer per dag met Listerine weken. De thymol die hierin zit helpt je nagel terug te groeien aan je nagelbed.

4. Vitaminetekort

Als je last hebt van gele nagels, kan dit ook wijzen op een vitaminetekort. Hierbij is het belangrijk om te achterhalen welke vitaminen je mist en deze mogelijk aan te vullen met je voeding of met vitaminesupplementen.

Lees ook: Nagels: wat vertellen ze over je gezondheid?

5. Schimmelinfectie

Vooral bij gele teennagels kan de oorzaak komen door een schimmelinfectie. Ook door een ophoping van viezigheid onder je nagel kunnen je nagels geel uitslaan. In dit geval kun je het best je huisarts raadplegen voor het juiste middel tegen schimmelnagels.

6. Gele nagelsyndroom

Er bestaat zoiets als het gele nagelsyndroom. Vooral mensen op middelbare leeftijd kunnen hier last van hebben. Je kunt dit ook herkennen aan ademhalingsproblemen, gezwollen benen en chronische bijholteontsteking. Je kunt wanneer je meerdere klachten ervaart het best even langs de huisarts gaan.

7. Andere gezondheidsproblemen

Gele nagels kunnen ook wijzen op andere gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld diabetes. Hoe dit voor de verkleuring in je nagels zorgt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar waarschijnlijk heeft dit met de hoge bloedsuikerspiegel te maken. Ook kan het wijzen op een schildklieraandoening. Bij twijfel over je gele nagels kun je het best even de huisarts raadplegen om te kijken of het onschuldig is, of dat er meer aan de hand is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle, Women's Health

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden