Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Geld maakt misschien niet gelukkig, maar zorgt wel voor 9 jaar langer leven

geld-langer-leven-margriet.jpg

Geld maakt niet gelukkig en is zeker niet het belangrijkste in het leven, maar is wel fijn om te hebben. Niet alleen om dagelijks rond te kunnen komen, maar ook voor je gezondheid. Mensen die rijk zijn leven gemiddeld zo’n negen jaar langer dan de minder bedeelden.

Dit is gebleken uit een grootschalig onderzoek van verschillende universiteiten.

Levensverwachting voorspellen

Voor de studie werd er gekeken naar data van meer dan 25.000 volwassenen boven de vijftig. Hierbij werd gezocht naar factoren die de levensverwachting konden voorspellen, en hoe lang het zou duren voordat iemand last krijgt van leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen. Hieruit bleek dat de grootste en belangrijkste factor rijkdom is.

Tien jaar verschil

Rijke mannen kunnen vanaf hun vijftigste gemiddeld nog zo’n 31 jaar gezond leven, terwijl armere mensen na 22 jaar al last kunnen krijgen van leeftijdsgerelateerde kwalen. Bij vrouwen was dit verschil 33 en 24 jaar. Over het algemeen, leven rijke mensen zo’n negen jaar langer dan minder rijke mensen.

Kwaliteit van leven

Geheel onverwacht is dit niet: rijke mensen kunnen zich meer vrije tijd, betere gezondheidszorg en een betere kwaliteit van leven in het algemeen verloven. Mensen met geldzorgen ervaren daarentegen meer stress, wat jaren van de levensverwachting kan afnemen. Toch was nog niet eerder bekend dat de kwaliteit van leven ook beïnvloed wordt door rijkdom. Rijkere mensen leven niet alleen langer, maar blijven ook tot een latere leeftijd volledig gezond.

Betere gezondsheidszorg

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten een goede reden voor gezondheidsinstituten om extra aandacht te besteden aan het deel van de bevolking dat minder geld te besteden heeft. Zo kunnen de grote verschillen in gezondheid misschien verkleind worden.

Bron | CNN
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

 

Ook interessant