Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gekookt water opnieuw koken: zo ongezond is het écht

waterkoker-citroen.jpg

Het verhaal dat je water nooit twee keer zou mogen koken (als je thee zet met je waterkoker bijvoorbeeld) doet regelmatig de ronde. De samenstelling van het water verandert namelijk wanneer het wordt gekookt.

Maar hoe schadelijk is opnieuw koken écht?

Gekookt water opnieuw koken

Ons drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Wanneer je water kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het water toeneemt. De drie bovengenoemde stoffen zijn in principe niet goed voor je gezondheid. Zo staat arsenicum ook wel bekend als rattengif, kan een hoge dosis nitraat kanker veroorzaken en kan een hoge dosis fluoride neurologische aandoeningen teweegbrengen.

Arsenicum

Maar de dosis arsenicum in ons drinkwater is heel laag. In Nederland zijn de zuiveringseisen zó streng dat er maximaal 10 micogram per liter in mag zitten. Pas wanneer je elke dag 10.000 liter gekookt water drinkt, zou dat tot gezondheidsklachten door arsenicumvergiftiging kunnen leiden.

Nitraat

Ook voor een overdosis nitraat in je drinkwater hoef je je niet zo veel zorgen te maken. Dit ontstaat namelijk niet zozeer door het vaak koken van water, maar vooral door het vaak koken van vervuild drinkwater. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om alleen water te drinken dat niet meer dan 0,1 microgram per liter nitraat bevat. In Nederland is de maximale hoeveelheid hiervoor een stuk lager (0,012 microgram per liter), dus de kans dat je in Nederland kanker krijgt doordat je je waterkoker te vaak hebt gebruikt is heel klein.

Lees meer
Waarom je na het tandenpoetsen nooit je mond moet spoelen met water

Fluoride

Op veel plekken in de wereld wordt fluoride toegevoegd aan het drinkwater om cariës (tandbederf) tegen te gaan. Toch staat de stof ook ter discussie. Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat de stof ook in verband wordt gebracht met een laag IQ bij kinderen. Nederlandse drinkwaterbedrijven voegen geen fluoride toe aan ons drinkwater. Wel zitten er sporen van fluoride in drinkwater. In Nederland is de maximale toegestane hoeveelheid fluoride daarom beperkt tot 1,1 milligram per liter. Pas bij een veel hogere hoeveelheid vormt het volgens onderzoek een risico op neurologische schade. Maar die hoeveelheid bereik je ook met herhaaldelijk koken van water niet.

Bron | NU.nl, Drinkwaterplatform, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant