null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Gekookt water opnieuw koken: zo ongezond is het écht

Het verhaal dat je water nooit twee keer zou mogen koken - als je thee zet met je waterkoker bijvoorbeeld - doet regelmatig de ronde. De samenstelling van het water verandert namelijk wanneer het wordt gekookt, waardoor water na opnieuw koken slecht zou zijn.

Maar hoe schadelijk is opnieuw koken van eerder gekookt water echt?

Gekookt water opnieuw koken

Ons drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Wanneer je water kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het water toeneemt. De drie bovengenoemde stoffen zijn in principe niet goed voor je gezondheid. Zo staat arsenicum ook wel bekend als rattengif, kan een hoge dosis nitraat kanker veroorzaken en kan een hoge dosis fluoride neurologische aandoeningen teweegbrengen.

Bijna geen arsenicum

Maar de dosis arsenicum in ons drinkwater is heel laag. In Nederland zijn de zuiveringseisen zó streng dat er maximaal 10 micogram per liter in mag zitten. Pas wanneer je elke dag 10.000 liter gekookt water drinkt, zou dat tot gezondheidsklachten door arsenicumvergiftiging kunnen leiden. En al véél eerder dan bij die tienduizend liter krijg je klachten: meer dan acht liter per dag kan namelijk al tot watervergiftiging leiden.

Nitraat in opnieuw gekookt water

Ook over een overdosis nitraat in je drinkwater hoef je je geen zorgen te maken in ons land. Dit ontstaat namelijk niet zozeer door het vaak opnieuw koken van (gekookt) water, maar vooral door het vaak koken van vervuild drinkwater. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om alleen water te drinken dat niet meer dan 0,1 microgram per liter nitraat bevat. In Nederland is de maximale hoeveelheid hiervoor een stuk lager (0,012 microgram per liter), dus de kans dat je in Nederland kanker krijgt doordat je je waterkoker te vaak hebt gebruikt is heel erg klein.

Lees meer

Waarom je na het tandenpoetsen nooit je mond moet spoelen met water

Fluoride in Nederlands drinkwater

Op veel plekken in de wereld wordt fluoride toegevoegd aan het drinkwater om cariës (tandbederf) tegen te gaan. Toch staat de stof ook ter discussie. Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat de stof ook in verband wordt gebracht met een laag IQ bij kinderen. Nederlandse drinkwaterbedrijven voegen echter geen fluoride toe aan ons drinkwater, dus bij ons zit dat wat anders. Wel zitten er sporen van fluoride in ons drinkwater. In Nederland is de maximale toegestane hoeveelheid fluoride daarom beperkt tot 1,1 milligram per liter, en dat is heel weinig. Pas bij een veel hogere hoeveelheid vormt het volgens onderzoek een risico op neurologische schade, dus daar hoef je je ook geen zorgen om te maken: ook met herhaaldelijk koken van water haal je dat bij lange na niet.

Bron | NU.nl, Drinkwaterplatform, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden