Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Geïrriteerde huid na het zonnen? Dit is de oorzaak

eczeem.jpg

Heb je dit weekend lekker van de zon genoten, maar heb je nu last van jeukende plekken of bultjes op je huid? Grote kans dat je dan een zonneallergie of warmte-uitslag hebt. De uitslag kan vervelend zijn, maar is relatief onschuldig.

Zonneallergie en warmte-uitslag zijn twee verschillende dingen. Afhankelijk van het type uitslag, kun je beide gemakkelijk voorkomen.

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag is een jeukende huiduitslag die niet direct ontstaat door de zonnestralen, maar wel door extreme warmte. Op een warme dag kan een laag zonnebrandcrème met zeezout ervoor zorgen dat je zweetkliertjes een beetje verstopt raken, waardoor je huid niet in staat is om alle zweetdruppels af te voeren. Daardoor ontstaan er kleine blaasjes die lijken op kippenvel. In de meeste gevallen gaat de warmte-uitslag vanzelf weer over als je je in een koelere omgeving bevindt.

Zonneallergie

Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft last van zonneallergie. Typisch voor zonneallergie is, dat die ontstaat wanneer de huid nog niet gewend is aan de zon. Het duurt vaak 24 tot 48 uur voordat de symptomen optreden. De uitslag wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op de uv-stralen. Bij blootstelling aan zonlicht wordt het immuunsysteem bij mensen met zonneallergie heel erg actief en kan het geen onderscheid meer maken tussen ziekmakende en gezonde cellen. Daardoor gaat het lichaam als het ware zichzelf aanvallen en ontstaat er een jeukende huiduitslag in de vorm van rode bultjes, blaasjes of vlekjes. Na een aantal dagen verdwijnt de uitslag vanzelf. In de loop van de zomer went het lichaam aan de zonnestralen en zal de uitslag minder vaak voorkomen.

Voorkomen

Uitslag door zonneallergie kun je het best voorkomen door je huid op een rustige manier aan de zon te laten wennen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van lichttherapie. Daarbij wordt je blootgesteld aan een steeds grotere hoeveelheid straling. Warmte-uitslag kun je voor een groot deel voorkomen door je huid regelmatig te reinigen en goed te drogen. Neem bijvoorbeeld direct een douche als je uit de zee komt. Zorg voor voldoende verkoeling en beperk je fysieke inspanningen in de warmte.

Naast uv-stralen en warmte kunnen ook het gebruik van bepaalde parfums, foundations en crèmes huiduitslag veroorzaken in combinatie met zon. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt, kun je die producten het best zoveel mogelijk vermijden tijdens mooie zomerdagen.

Lees ook
Dit is het verschil tussen zonnebrandcrème voor volwassenen en kinderen

Bron| Thuisarts.nl, Mens en Gezondheid, Huisarts.com
Beeld| iStock

Ook interessant