Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gehoorverlies kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van dementie

gehoorverlies-dementie.jpg

Wil je vanavond veilig van het vuurwerk genieten en daarbij geen schade oplopen aan je gezondheid? Dan doe je er verstandig aan om niet alleen een vuurwerkbril, maar ook oordopjes te dragen. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat  gehoorverlies een risicofactor kan zijn voor het ontwikkelen van dementie.

Zelfs bij mensen die maar een klein beetje schade aan hun gehoor hebben.

Levensstijlrisico’s voor dementie

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de relatie tussen gehoorproblemen en het risico op dementie. Dit jaar nog liet een studie onder 6.451 50-plussers zien dat elke vorm van verminderd gehoor een risico vormt voor het krijgen van de hersenziekte. De deelnemers die niet meer helemaal perfect hoorden (zonder hoortoestel) scoorden een stuk lager op cognitieve testen. Zo hadden zij een verminderd vermogen om helder te denken, rationeel te plannen en nauwkeurig te onthouden. Sommige wetenschappers gaan zelfs zo ver dat onbehandeld gehoorverlies zelfs een groter risico vormt dan andere levensstijlrisico’s, zoals; roken en gebrek aan lichaamsbeweging.

Gehoorverlies en dementie

De onderzoekers verklaren het verband doordat gehoorproblemen er voor zorgen dat mensen sociaal geïsoleerd raken. Ook zorgt het ervoor dat mensen onvoldoende gestimuleerd worden om auditieve input te onthouden. Hoe moeilijker het is voor de hersenen om geluid te verwerken, hoe harder het moet werken om te begrijpen wat het hoort. Daardoor raakt het vermogen om andere cognitieve taken uit te voeren uitgeput. Daarnaast is bekend dat je informatie minder goed opslaat als je het niet goed hoort. Daardoor wordt ook het geheugen te weinig uitgedaagd, wat bevorderlijk kan zijn voor het ontwikkelen van dementie.

Gehoorbescherming op jonge leeftijd

Momenteel wordt het geluidsniveau van 25 decibel (het geluidsniveau van fluisteren) gebruikt om de grens tussen normaal gehoor en mild gehoorverlies te onderscheiden. Maar wie nul decibel kan horen, heeft volgens onderzoekers pas echt een perfect gehoor. De grootste daling van het cognitieve vermogen treedt echter op bij het geringste niveau van gehoorverlies, tussen 0 en 25 decibel. “Dit betekent niet dat iedereen een gehoorapparaat nodig heeft wanneer ze minder dan 25 decibel kunnen waarnemen,” vertelt professor Justin S. Golub van de Columbia Universiteit. Maar het laat volgens hem wel zien dat bescherming tegen gehoorverlies al in de kindertijd moet beginnen. “De belangrijkste maatregel om het gehoor te behouden is zonder twijfel bescherming tegen lawaai. Het schadelijke effect van blootstelling aan lawaai is cumulatief,” zei hij. “Hoe vaker je wordt blootgesteld, hoe meer schade je oploopt.”

Om het risico op dementie te beperken is het daarnaast goed om bij een gehoorverlies boven de 25 decibel een gehoorapparaat te dragen. Uit een eerste analyse in vakblad The Lancet blijkt dat dit het risico op de hersenziekte met negen procent kan verminderen.

Lees ook

Waarom lezen het risico op dementie kan verminderen

Bron| New York Times, The Lancet, NCBI
Beeld| iStock

Ook interessant