Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een geheim bewaren: waarom is dat zo moeilijk?

geheim-bewaren.jpg

‘Dit mag je echt tegen niemand zeggen’. Ben jij goed in een geheim bewaren? Of kun je bij dit soort uitspraken jezelf maar met moeite in bedwang houden? En wat nou als het grote geheim dat je toevertrouwt wordt jou óók in een lastige positie zet. Moet je het dan wel of niet delen?

Dít is waarom het zo moeilijk is om een geheim te bewaren. 

Geheim verklappen 

Je belooft het grote geheim van je collega die zwanger is voor je te houden. Maar toch vertel je het in je enthousiasme aan je partner wanneer je ’s avonds thuiskomt. Of je het nou expres of per ongeluk doet, volgens psycholoog Andreas Wismeijer is een geheim doorvertellen meer dan menselijk. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit komt doordat je informatie bezit die bijzonder is. En het is mens eigen om graag te willen laten zien dat we bijzonder zijn. Je gaat pronken met het feit dat mensen jou in vertrouwen nemen. Dit terwijl je daarmee dus wel andermans geheim verklapt. 

Verleiding weerstaan

Je hersenen maken eigenlijk een soort afweging tussen korte en lange termijnwinst. Doordat je een geheim niet kunt bewaren heb je op de korte termijn een bijzondere positie en denkt je omgeving dat jij betrouwbaar bent, terwijl ze op langere termijn gaan inzien dat jij juist alles doorvertelt. Een echt betrouwbaar persoon moet dus de verleiding kunnen verstaan om zichzelf een hogere positie te geven. Volgens psycholoog Art Markman krijg je er vaak ook een kick van om mensen iets te vertellen wat ze nog niet weten of mogen weten. 

Lees ook: Dit is waarom het juíst gezond is om geheimen te hebben

Per ongeluk verklappen

Wanneer je een geheim moet bewaren, ga je volgens Markman juist actief nadenken over het geheim. Je hersenen hebben volgens Markman maar een beperkte capaciteit om informatie te verwerken. Wanneer je dus met iemand in gesprek bent kan het moeilijk zijn voor je hersenen om te ordenen welke informatie je wel en niet mag delen. Dat kan ervoor zorgen dat je een geheim af en toe per ongeluk verklapt. Tijdens de informatieverwerking van je brein vindt dan een soort kleine kortsluiting plaats.  

Lichaamstaal 

Een geheim bewaren is dus lastig. Je kunt er deels niet zo heel veel aan doen dat je er af en toe iets uitflapt. En ook je lichaam en lichaamstaal worden beïnvloed wanneer je een geheim voor je moet houden. Je kunt er buikpijn van krijgen en nerveus van worden. Je kan je er daarnaast extra defensief door opstellen. Je kunt er zelfs slechter van gaan slapen, doordat je er ’s nachts over ligt te piekeren. 

Hoe kun je het best een geheim bewaren? 

Merk je vaak dat je moeite hebt om iets voor je te houden? En zou je het liefst wél betrouwbaar zijn? Dan heeft geheimenpsycholoog Wismeijer een tip: schrijf het geheim op. Op die manier haal je het uit je hoofd en geef je het een plekje. Een groot geheim bewaren kan jou ook in een lastige positie brengen. Het is natuurlijk een compliment dat iemand jou in vertrouwen wil nemen, maar het kan jou ook zorgen geven. Mocht je hier echt moeite mee hebben, dan kun je er ook voor kiezen om te zeggen dat je het geheim liever niet wil weten. Want als je het niet weet, hoef je het ook niet voor je te houden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Cosmopolitan, Beautify

Ook interessant