null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geen wattenstaafje in je neus en keel: waarom maakt Nederland geen gebruik van speekseltesten om het coronavirus te meten?

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio waren speekseltesten vaste prik om het coronavirus op te sporen. Dat terwijl dit soort testen in Nederland niet gebruikt worden. Alleen bij kinderen jonger dan zes jaar en bij hoge uitzondering volwassenen, werden het wattenstaafje in de keel en neus een periode vervangen door een speekseltest. We leggen je uit hoe dat zit. 

Vanaf maart dit jaar is de testmethode met speeksel in Nederland helemaal niet meer in gebruik.

Speekseltesten om coronavirus te meten

In Tokio wordt gebruik gemaakt van speekseltesten waarbij je in een buisje moet spugen, waarna kan worden gemeten of je het coronavirus hebt. In Nederland hebben we een periode lang een andere speekseltest gebruikt, namelijk met een soort sponsje. Hierbij beweeg je de spons een minuut lang tegen je tanden en wangen heen en weer. Het speeksel dat de spons opneemt wordt daarna in een lab geanalyseerd. Dat klinkt een stuk prettiger dan zo’n wattenstaafje ronddraaien in je neus en keel. Toch werd deze speekseltest alleen gebruikt bij kinderen jonger dan zes jaar en in hele uitzonderlijke gevallen bij mensen bij wie het lastig was om een monster uit de neus en keel te krijgen. Een succes bleek het niet, want sinds maart is de testmethode in Nederland helemaal niet meer in gebruik.

Niet praktisch, logistiek onhandig en tijdrovend

Dat we in Nederland niet vaker van dit soort speekseltesten gebruik maken om het coronavirus op te sporen, dat heeft te maken met dat een speekseltest relatief tijdrovend is en logistiek en praktisch onhandig bleek. In de praktijk bleek dat sommige kinderen wel een kwartier op de spons moesten sabbelen om voldoende monstermateriaal te krijgen. Daarnaast was zo’n speekseltest voor kinderen ook niet altijd prettiger dan een wattenstaafje. Daarom wordt nu met een korter wattenstaafje voor kinderen gewerkt.

Daarnaast zijn er in Nederland op dit moment maar 25 laboratoria die uit speekseltesten kunnen vaststellen of iemand het coronavirus heeft. Dat terwijl er zo’n zestig laboratoria zijn die de monsters van het wattenstaafje kunnen verwerken. Ook moet een speekselanalyse een stuk sneller uit worden gevoerd, omdat de enzymen in je speeksel het virale materiaal afbreken.

Lees ook: Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Minder gevoelig

Op basis van nationaal en internationaal onderzoek liet RIVM-onderzoeker Chantal Reusken eerder al aan NU.nl weten dat er aanwijzingen zijn dat een speekseltest iets minder gevoelig is dan de PCR-test die we nu gebruiken. Zo kan een besmet persoon met weinig virusdeeltjes in de luchtwegen sneller een valse negatieve uitslag krijgen. Een woordvoerder van GGD GHOR laat aan NU.nl weten dat er geen plannen zijn om de speekseltest weer te gaan gebruiken.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden