Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met deze tips heb je vandaag geen sombere Blue Monday

met-deze-tips-heb-je-vandaag-geen-sombere-blue-monday.jpg

Het gaat er al een paar dagen steeds weer over: vandaag is het Blue Monday. Deze derde maandag in januari zou de meest deprimerende en sombere dag van het jaar zijn. Heb jij er ook last van? Met deze tips heb jij vandaag geen sombere Blue Monday.

Bewijs dat Blue Monday bestaat is er niet echt, maar wat tips om ons happier te voelen kunnen we altijd wel gebruiken. Zéker in deze moeilijke tijd.

Britse psycholoog bedacht Blue Monday

De Britste psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 de term Blue Monday. Het klinkt best logisch: de gezellige feestdagen zijn achter de rug, we hebben veel geld uitgegeven in december, veel goede voornemens zijn mislukt en de zomer lijkt nog héél ver weg. En daarnaast is het ook wéér maandag. Genoeg reden om je vandaag extra somber te voelen, vond hij. 

 Voel jij je vandaag, of deze maand, een beetje down? Deze tips kunnen je helpen dat gevoel te verlichten. 

1. Een kwartier ‘niksen’

Het voelt misschien als tijdverspilling, maar even helemaal niks doen is heel goed voor je brein. Als je vijftien minuten uit je dag neemt om even niets doen, dus ook niet naar schermen te kijken of te praten, kunnen je hersenen helemaal tot rust komen. 

2. Ga naar buiten

Een beetje buitenlucht, het liefst in een groene omgeving, kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. Meerdere onderzoeken hebben in de afgelopen jaren bewezen dat buiten wandelen in de frisse lucht helpt het gelukshormoon endorfine aan te maken, waardoor we ons meteen wat beter voelen. 

3. Sporten kan helpen

Endorfine wordt ook aangemaakt door ons lichaam als we aan het sporten zijn. Het is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar is wel erg goed voor je brein. Je zal zien dat je na wat beweging alles nét even iets positiever inziet. Ga bijvoorbeeld een rondje joggen, wandelen of doe thuis wat oefeningen.

4. Praat met vrienden of familie

Het is natuurlijk momenteel niet zo verstandig om allemaal vrienden of familie te gaan opzoeken, maar waarom zou je ze niet gewoon even videobellen? Zo zie je hun gezichten weer even en kun je ook even je ei kwijt. En zij andersom natuurlijk ook. Wedden dat je je na zo’n belletje een stuk beter voelt?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | DailyMail, Psychology Today
Beeld | iStock 

Ook interessant