null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geen pretje: zó wordt de coronatest bij je afgenomen

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Er worden dan ook massaal coronatesten afgenomen. Maar hoe gebeurt dat eigenlijk?

Nou, één ding is duidelijk: de test is in elk geval géén pretje.

Wanneer een coronatest?

Om een coronatest te kunnen krijgen, moet je echt ziek zijn. En echt ziek, is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu als er sprake is van koorts met luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. Of je moet de afgelopen paar wekend in een land of regio geweest zijn waar veel besmettingen zijn, zoals Noord-Italië. Ook als je in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft, kun je je laten testen.

Hoe vraag je een coronatest aan?

Om zo'n coronatest aan te vragen, kun je bellen naar je huisarts, de GGD of de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Maar die telefoon staat roodgloeiend. Mensen met griepachtige klachten willen zich namelijk massaal laten testen. Er wordt daarom kritisch gekeken of het testen wel nodig is. Is de noodzaak er? Dan staat je een naar testje te wachten.

Wattenstaafje in je keel

Om de coronatest bij je uit te voeren, komen er specialisten bij jou thuis langs. Met mondkapjes op en handschoenen aan, wordt er een slijm- en speekselmonster afgenomen. Er wordt met wattenstaafjes slijm achter uit je keel en diep uit je neus afgenomen. En je kunt je voorstellen: dat is even een heel vervelend gevoel. De wattenstaafjes gaan vervolgens in een reageerbuisje. In een lab worden de monsters onderzocht, en binnen een dag volgt de uitslag.

De laboratoria draaien overuren om alle monsters, zo'n driehonderd à vierhonderd per dag, te onderzoeken. En naar verwachting loopt dat aantal alleen maar op. Er zijn al extra laboratoria geopend om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat zou helpen, is dat er niet onnodig coronatesten worden afgenomen.

Coronatest uit voorzorg

Maar is het dan niet een goed idee om iederéén uit voorzorg zo'n coronatest te laten doen? "Nee, want dat geeft geen zekerheid", legt het RIVM uit. "Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarom testen we pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen."

Zolang je dus geen koorts in combinatie met hoestbuien of kortademigheid hebt, kun je jezelf die nare wattenstaafjes besparen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, NOS, Tubantia

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden